Isaresku: Ne povećavati potrošnju

Izvor: B92, Beta, 24.Feb.2011, 10:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Isaresku: Ne povećavati potrošnju

Bukurešt -- Guverner Rumunske nacionalne banke (BNR) Mugur Isaresku je ocenio da je stimulisanje potrošnje za ekonomski razvoj loša ideja.

On smatra da bi trebalo stimulisati rad i proizvodnju, a time će se povećati i potrošnja koja, kako je ukazao, ne sme biti veća od proizvodnje.

Isaresku je dodao da je stimulisanje potrošnje opasna ideja, pokrenuta u godini uoči lokalnih i parlamentarnih izbora, u okviru borbe političara da privuku i pet miliona penzionera, i četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << miliona zaposlenih.

Guverner je rekao da su za održivi ekonomski rast „potrebne tri stvari: stimulisanje rada, stimulisanje rada i stimulisanje rada" - investicijama i otvaranjem radnih mesta.

Isaresku je rekao da Rumunija u poređenju sa drugim zemljama ima relativno nisku stopu poreskog opterećenja u odnosu na bruto domaći proizvod (BDP), ali vrlo visoku za preduzeća.

"Kompanije su opterećene porezima od 60 do 70 odsto što i može biti objašnjenje za rad na crno koji se ne može sprečiti samo putem nekih uredbi", rekao je guverner.

Isaresku je upozorio da će biti teško postići ravnotežu između četiri miliona zaposlenih i pet miliona penzionera i osoba koje dobijaju socijalnu pomoć, ali se to mora rešiti.

Centralna banka uživa veliki prestiž u Rumuniji jer je u svim teškim momentima uspela da održi devizni kurs leja i da poveća bankarske rezerve. Mnogi Rumuni bi želeli da Mugur Isaresku bude premijer ili predsednik, ali on kaže da ga to ne interesuje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.