Irska: Kako smo se izvukli...

Izvor: B92, 11.Dec.2014, 18:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Irska: Kako smo se izvukli...

Ekonomska aktivnost Irske znatno je usporila u trećem kvartalu u odnosu na prethodna tri meseca, pokazali su zvanični podaci u Dablinu.

Foto:

Giuseppe Milo/Flickr

Bruto domaći proizvod je u tri meseca, zaključno sa septembrom, napredovao svega 0,1 odsto, u odnosu na 1,1 odsto iz drugog kvartala, navodi irski Zavod za statistiku, a prenosi agencija Frans pres.

Irska je, međutim, i dalje na dobrom putu da ostvari dobar >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredni rezultat u 2014, nakon što je prošle godine postala prva zemlja evrozone koja je izašla iz programa međunarodne pomoći, nakon što je sprovela stroge mere štednje, uključujući rast poreza.

Zavod dodaje da je irska privreda u trećem kvartalu porasla 3,5 odsto na godišnjem nivou.

"Iako celokupna evrozona prolazi kroz probleme, Irska je imala koristi od bliskih trgovinskih veza sa SAD i Britanijom, a najviše ohrabruju podaci o rastu domaće tražnje", navodi analitičar brokerske kuće Merion, Alan Mekvejd.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.