Denominacija: Brišu četiri nule i menjaju ime nacionalne valute

Izvor: B92, 04.Maj.2020, 12:52

Denominacija: Brišu četiri nule i menjaju ime nacionalne valute

Teheran -- Iranski parlament usvojio je danas zakon prema kojem će sa nacionalne valute rijala biti brisane četiri nule, javili su iranski državni mediji.

Denominacija rijala dolazi nakon oštrog pada vrednosti iranske valute na šta je uticalo obnavljanje američkih sankcija prema Teheranu, izveštava Rojters.

Iranska nacionalna valuta biće preimenovana iz rijala u toman, čija je nominalna vrednost ranijih 10.000 rijala.

"Poslanici su usvojili zakon o >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << brisanju četiri nule sa nacionalne valute”, javila je iranska novinska agencija ISNA.

Iranska državna televizija je navela da će Centralnoj banci Irana biti na raspolaganju dve godine da "sprovede u praksi zamenu valute u toman".

Ideja o uklanjanju četiri nule je u opticaju još od 2008. godine, a ponovo je oživela od 2018., kada je američki predsednik Donald Tramp odlučio da SAD izađu iz međunarodnog sporazuma o iranskom nuklearnom programu postignutog tri godine ranije i da ponovo uvede sankcije Teheranu.

Nakon toga, rijal je izgubio više od 60 odsto vrednosti.

Iranska valuta se trgovala danas na “crnoj berzi” na nivou od oko 156.000 rijala za jedan dolar, prema podacima sa veb sajtova koji prate trgovanje devizama.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Zbog američkih sankcija Iran briše četiri nule i menja ime valute

Izvor: RTS, 04.Maj.2020

Parlament Irana je doneo zakon kojim se vladi dozvoljava da ukloni četiri nule sa nacionalne valute rijala, preneli su iranski državni mediji. . Na oštar pad valute uticale su sankcije koje su Iranu ponovo uvele Sjedinjene...

Nastavak na RTS...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.