Irak i Francuska potpisali ugovor vredan 24,64 milijarde evra

Izvor: B92, 10.Jul.2023, 11:40

Irak i Francuska potpisali ugovor vredan 24,64 milijarde evra

Iračka vlada i francuski proizvođač nafte TotalEneržis, potpisali su danas dugo odlagani ugovor u vrednosti od 24,64 milijarde evra.

Ovaj sporazum se odnosi na četiri projekta koja su vezana za naftu, gas i energiju iz obnovljivih izvora u Iraku, prenosi Rojters.

Ugovor je bio potpisan još 2021. godine i predviđao početnu investiciju u 9,13 milijardi evra u oblasti na jugu Iraka, ali njegovo sporovođenje je bilo odloženo.

Glavni razlog su bile nesuglasice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << između iračkih političara zbog uslova ovog ugovora, podseća britanska agencija.

Kako je navedeno na sajtu francuske kompanije, državna Naftna kompanija Basre će imati udeo od 30 odsto, a firma KatarEnerdži 25 odsto udela.

Konzorcijum će imati sledeću struktruru - TotalEneržis 45 odsto, Naftna kompanija Basre 30 odsto, KatarEnerdži 25 odsto, kako je dogovoreno u aprilu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.