Investicija „Fijata” kraj krize u Srbiji

Izvor: Politika, 21.Dec.2009, 23:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Investicija „Fijata” kraj krize u Srbiji

Dva nova modela i proizvodnja 200.000 vozila godišnje doneće našoj zemlji dve milijarde evra prihoda od izvoza – rekao ministar Dinkić juče u Kragujevcu

Kragujevac – Srbija je strateška destinacija „Fijata", sa kojim i „Zastava" i ceo metalski kompleks čine tehnološki iskorak ka putu u Evropu, rekao je predsednik Srbije Boris Tadić prilikom jučerašnje posete „Zastavi", dan pošto >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je predsednik „Fijat grupe" Serđo Markione u Torinu najavio potpisivanje aneksa ugovora kojim je definisana prva značajna investicija u kragujevačku fabriku automobila, vredna 100 miliona evra.

Aneks ugovora o osnivanju zajedničkog društva „Fijat automobili Srbija" biće potpisan u sredu, u Beogradu, a ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić najavio je da će proizvodnja 200.000 automobila godišnje doneti Srbiji dve milijarde evra prihoda od izvoza.

– Siguran sam da će „Fijat" biti najveći srpski izvoznik, a dve milijarde evra prihoda koje očekujemo je trećina sadašnjeg srpskog izvoza. Investicija „Fijata" u „Zastavu" ujedno je i početak kraja krize u Srbiji – napomenuo je Dinkić.

U Kragujevcu će se proizvoditi dva nova „Fijatova" automobila, s tim da proizvodnja prvog kreće na jesen 2011. godine. Predsednik Tadić i ministar Dinkić juče nisu želeli da otkriju o kojim modelima je reč, ali su naglasili da će se oni proizvoditi samo u Kragujevcu „i nigde više u svetu".

– Srbija ne samo da je dobila ozbiljnog, stabilnog i visokokotiranog partnera u svetskim okvirima, već i automobile koji su zaista tehnološki iskorak u odnosu na sve koje je „Zastava" do sada proizvodila – naglasio je Tadić.

Napominjući da je Srbija strateška destinacija „Fijata", Tadić je najavio i osnivanje akademije za obuku radnika. Akademiju će, kako je rekao, voditi italijanski stručnjaci, a cilj je da se za sve radnike u Kragujevcu obezbede radni uslovi kakve imaju i njihove kolege u drugim zemljama gde italijanska kompanija ima svoje fabrike.

Dolazak „Fijata", kako je objasnio predsednik Srbije, ne znači samo boljitak za Kragujevac, već i za ceo metalski kompleks u Srbiji.

– Otvaranje malih i srednjih preduzeća za proizvodnju auto-delova u celoj zemlji i zapošljavanje na desetine hiljada radnika u metalskom sektoru, to je naš cilj. Bilo bi dobro da i u drugim granama privrede dobijemo strateškog partnera kao što je „Fijat" u industriji automobila – naglasio je Tadić.

Najavljujući da će Šumadija u budućnosti biti najveći centar auto-industrije u jugoistočnoj Evropi, ministar Dinkić je rekao da će kragujevačko Kormansko polje, nedavno proglašeno za slobodnu bescarinsku zonu, u narednih šest meseci biti infrastrukturno opremljeno za dolazak najvažnijih „Fijatovih" kooperanata.

Podsećajući da je u političkom delu društva bilo dosta „gunđanja i podmetanja nogu" u vezi sa dolaskom „Fijata", predsednik Tadić je napomenuo da je država stala iza ovog posla zato što su, između ostalog, to učinile i druge zemlje koje su želele da formiraju svoju auto-industriju. Kao primer je naveo Slovačku, napominjući da je zemlja koja „do juče nije pravila automobile, sada postala najveći proizvođač vozila po glavi stanovnika u Evropi".

B. Kartalović

[objavljeno: 22/12/2009]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.