Interesovanje samo za akcije AIK banke

Izvor: Glas javnosti, 16.Jun.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Interesovanje samo za akcije AIK banke

BEOGRAD - Ukupan promet Beogradske berze tokom protekle nedelje porastao je za 13,7 procenata, pri čemu je 40 odsto prometa činila AIK banka, što je gotovo 10 puta više od drugorangirane hartije. Indeks Beleks 15 nedelju je završio u blagom plusu od 1,63 procenta. Od 252 akcije kojima je trgovano, 66 je doživelo rast cene, 70 akcija je palo, dok su cene 116 akcija ostale na prošlonedeljnom nivou.

Najveći dobitnici bili su Čačanska banka s rastom vrednosti akcija od 26 odsto i >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << "Napred" sa skokom od 17,21 procenat, oba sa malim obimima trgovanja. Najnegativniji trend zabeležila je "Voda Vrnjci", čija je akcija završila nedelju sa 4,76 procenata u minusu i preduzeće "Putevi Užice", s padom od 3,90 odsto, koje je u sredu zabeležilo drugi najveći dnevni promet u ovoj godini.

Regionalni indeks

Na prvoj regionalnoj konferenciji berzi jugoistočne Evrope održanoj u sredu u Zagrebu je dogovoreno da Beogradska berza oformi regionalni indeks do kraja godine koji će uključiti najveće kompanije sedam regionalnih berzi bivše Jugoslavije. Od srpskih kompanija na konferenciji su se predstavile AIK banka, Metals banka, "Energoprojekt holding", "Tigar" i "Soja protein". Najviše interesovanja kod investitora je probudila prezentacija "Energoprojekta".

Takođe je bilo uočljivo interesovanje regionalnih investitora da zatvore manje likvidne pozicije na Beogradskoj berzi. "Energoprojekt holding" je tokom protekle nedelje objavio da će svojim akcionarima deliti dividendu za proteklu godinu u odnosu 25 prema 1, pri čemu će dan dividende biti 25 jul. Prosečne cene trgovanja akcijom ovog preduzeća su zato cele nedelje bile iznad nivoa od 2.300 dinara, da bi u četvrtak na otvaranju cena dostigla 2.450 dinara, što je ujedno i ovogodišnji maksimum.

Velika dobit Agrobanke

Istog dana su akcije "Veterinarskog zavoda" i Univerzal banke zabeležile ovogodišnje maksimalne promete - 400.000 i 1,5 miliona evra. Transakcija deonicama Univerzal banke verovatno je izvedena kao blok trgovanje između "Globosa" i firme "Irve investicije" da bi se ispoštovalo pravilo NBS po kome je maksimalno dozvoljeno učešće u vlasničkoj strukturi banke pet procenata.

Agrobanka je objavila da planira da u prvoj polovini ove godine ostvari tekuću dobit od 875 miliona dinara, dok se za celu godinu planira dobit od 1,75 milijardi dinara. U šestomesečnom planu poslovanja se navodi se očekuju prihodi od 8,57 milijardi i rashodi od 7,7 milijardi dinara. Poslovodstvo Agrobanke planira da bilansna suma na kraju juna dostigne 40 milijardi dinara, što je 14,9 odsto više nego na kraju 2007. godine, a da kapital poraste za četiri odsto, na 15,3 milijarde dinara. Prema najnovijim informacijama država neće prodavati svoj udeo od 20,07 odsto u naredne tri godine. Akcijama Agrobanke trenutno se trguje na nivou od 18.700 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.