Intenziviranje ekonomske saradnje sa Kuvajtom

Izvor: S media, 16.Mar.2010, 13:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Intenziviranje ekonomske saradnje sa Kuvajtom

Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković izjavio je na kraju posete Kuvajtu, da je sa premijerom te države Naserom al Mohamedom dogovorio intenziviranje ekonomske saradnje dve zemlje u narednom periodu.

On je u izjavi Tanjugu rekao da se intenziviranje saradnje pre svega odnosi na porast trgovinske razmene, kao i na povećanje potencijalnih investicija iz Kuvajta u Srbiju.

"Razgovarali smo o potencijalnim investicijama iz Kuvajta u Srbiju, kao i učešću srpskih gradjevinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << preduzeća u izgradnji Kuvajta", rekao je Cvetković za nacionalnu agenciju.

On je dodao i da je sa svojim domaćinima u Kuvajtu razgovarao i o aktiviranju kreditnih linija za infrastrukturne projekte u Srbiji, posebno pomenuvši razvoj železnica.

Cvetković je obišao kuvajtski Naučni centar, a potom i sedište kuvajtske naftne kompanije u gradiću Ahmadi, 30 kilometara udaljenom od glavnog grada Kuvajta.

Premijer Srbije je zajedno sa guvernerom te regije, šeikom Ibrahimom Duaidj al Sabahom, koji ga je dočekao u Ahmadiju, obišao i izložbu kuvajtske naftne kompanije.

Cvetković juče je imao dva sastanka sa političkim i privrednim vrhom Kuvajta, a potpisana su i dva medjudržavna sporazuma, o zdravstvu i vazdušnom saobraćaju.

Posle susreta sa kuvajtskim kolegom šeikom Naserom al-Sabahom, Cvetković je rekao da Srbija i Kuvajt imaju odlične političke odnose, ali bi u narednom periodu trebalo unaprediti ekonomsku saradnju dve zemlje.

Premijer Srbije se, takodje, domaćinima zahvalio što nisu priznali jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova, čime su doprineli odbrani teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije.

Cvetković je razgovarao i sa predsednikom nacionalne skupštine Džasimom al Karafijem, predsednikom Privredne industrijske komore Alijem Tinajanom al Ganimom, i sa generalnim direktorom kuvajtskog fonda za arapski ekonomski razvoj Abdulom Vahabom al Badazom.

U delegaciji Srbije je ministar za rad i socijalnu politiku Rasim Ljajić, koji je sa kuvajtskim kolegom potpisao Sporazum o saradnji u oblasti zdravstva.

Tim sporazumima je predvidjeno podsticanje i razmena iskustava u oblasti zdravstvene administracije, javnog zdravlja, hitne medicinske pomoći, kao i saradnja dve države u oblasti medicinskih istraživanja.

Ljajić je potpisao i Sporazum o vazdušnom saobraćaju, koji predvidja postavljanje pravnog okvira i osnovnih uslova za obavljanje vazdušnog saobraćaja izmedju Srbije i Kuvajta.

Srpska delegacija imala je razgovore i u Privrednoj komori Kuvajta, gde je, prema rečima premijera, zaključeno da je robna razmena sa Kuvajtom izuzetno niska i da je treba poboljšati, kao i da je neophodno zainteresovati investitore iz te zemlje da dodju u Srbiju.

U delegaciji Srbije nalazi se i ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.