Inflacija u martu bila 1,6 odsto

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija u martu bila 1,6 odsto

Beograd -- Inflacija u martu u Srbiji, merena indeksom potrošačkih cena po metodologiji Evropske unije, iznosila je 1,6 odsto, saopštio je Republički zavod za statistiku.

Najviše, za 2,8 odsto, su u martu porasle cene hrane i bezalkoholnih pića

Potrošačke cene bile su u martu 13,6 odsto više nego u istom mesecu 2007. godine, navedeno je u saopštenju u kom se dodaje da su u martu, u odnosu na februar, najviše porasle cene hrane i bezalkoholnih pića, za 2,8 >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << odsto.

Rast su zabeležile i cene transporta zbog povećanja cena benzina, za 1,8 odsto, zatim stana, vode, električne energije, gasa i drugih goriva za 1,5 odsto, odeće i obuće za 0,7 odsto i cene usluga u restoranima i hotelima za 0,6 odsto. Cene ostalih proizvoda i usluga nisu se bitnije menjale.

Indeks potrošačkih cena predstavlja poseban indeks maloprodajnih cena, koji se obračunava po metodologiji usklađenoj sa preporukama za obračun indeksa cena na malo u Evropskoj uniji. Taj indeks se definiše kao mera prosečne promene maloprodajnih cena roba i usluga koje se koriste za ličnu potrošnju.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Rast potrošačkih cena u martu 1,6 odsto

Izvor: Poslovni magazin, 16.Apr.2008, 10:37

Inflacija u Srbiji merena metodologijom Evropske unije (EU) u martu je iznosila 1,6 odsto, a godišnji rast potrošačkih cena dostigao je 13,6 odsto, saopštio je u utorak Republički zavod za statistiku.Kako se navodi u saopštenju, u martu su najviše porasle cene hrane i bezalkoholna pića, za koje...

Nastavak na Poslovni magazin...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.