Inflacija na kraju godine 11 odsto

Izvor: Blic, 10.Dec.2010, 13:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Inflacija na kraju godine 11 odsto

Bužetski deficit će na kraju ove godine biti bar 15 milijardi dinara manji nego što je to planirano budžetom. Ipak, inflacija će na kraju godine biti 11 odsto, a deficit budžeta 2,5 milijardi dinara, zaključeno je danas na predstavljanju novog izdanja časopisa “Kvartalni monitor”.

Ministarka finansija Diana Dragutinović rekla je da su gotovo okončani svi pregovori oko šeste revizije aranžmana sa Međunarodnim monetarnim fondom.

- Ispunjeni su svi kvantitativni >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << uslovi iako je inflacija veća od planirane. Na kraju septembra deficit budžeta je bio 84 milijarde dinara, što je značajno manje od planiranih 109 - navela je Dragutinović

Ona je rekla da je usvajanje predloga budžeta za 2011. godinu pri kraju.

- Planirano je odmrzavanje plata i penzija koji će biti limitirani na samo dva odsto, biće povećan tranfer stedstava lokalniom samoupravama za 25 odsto, dok će iznosi subvencija biti zamrznuti na nivou od prošle godine, a subvencionisani krediti će biti značajno smanjeni - rekla je Dragutinović.

Profesor Pavle Petrović rekao je da je problematično što će inflacija u 2010. dostići 11 odsto i da će je, iako je deficit smanjen na 2,5 milijardi dinara, što je osam odsto BDP, biti teško finansirati zbog smanjenih kapitalnih priliva.

- Dobro je što je izvoz povećan za 21 odsto, a uvoz samo osam odsto, što je neki trend koji bi trebalo držati u narednih pet godina - rekao je Pavlović.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Pokrivanje duga države iz prihoda od privatizacije

Izvor: Danas, 10.Dec.2010

Inflacija u Srbiji ove godine biće oko 11 procenata, pošto je u drugoj polovini godine ubrzala toliko da ako bi se posmatrao rast cena samo u poslednjem polugodištu, inflacija bi po tom trendu bila oko 15 odsto, pokazuje analiza makroekonomskog biltena Kvartalni monitor koji je juče predstavljen...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.