Savić: BDP u trećem kvartalu biće bolji od očekivanog

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 02.Okt.2020, 09:51

Savić: BDP u trećem kvartalu biće bolji od očekivanog

Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Nebojša Savić očekuje da će privredni rast Srbije u trećem kvartalu biti bolji nešto što se očekivalo i da na to ukazuje podatak da je u prvih osam meseci pad u industrijskoj proizvodnji bio svega 0,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

"Međunarodne finansijske institucije i dalje drže projekciju za BDP Srbije na oko minus tri odsto za ovu godinu, ali mislim da će ova poslednja kretanja ići u pravcu da i oni koriguju >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << svoje procene", rekao je Savić.

Dodaje da će podaci o BDP - u Srbije u trećem kvartalu biti objavljeni za nekoliko nedelja.

"Srbija se nalazi u relativno dobrom položaju s obzirom na globalne okolnosti, pandemiju i duboku recesiju u svetskoj privredi. Srpska privreda uspeva dobro da se bori sa ovim okolnostima", kazao je Savić gostujući na Prvoj.

Podseća da je Srbija završila 2019. godinu sa rastom od 4,2 odsto i da je u prvom kvartalu imala rast od pet odsto, ali da je usledio pad u drugom kvartalu koji je, ipak, bio manji nego što se očekivalo.

Srbija, ističe, ima dobre izglede za sledeću godinu i svi nam predviđaju visoke stope rasta od oko šest odsto, za sada.

Komentarišući predstojeću onlajn posetu Misije MMF-a od 5. oktobra, Savić podseća da Srbija ima sa MMF-om savetodavni aranžman PCI, sa ciljem da se nastavi rast i zadrži makroekonomska stabilnost.

"Srbija se nalazi pri kraju tog programa, koji se okončava u januaru 2021. godine i mislim da će ocena MMF-a biti veoma pozitivna", kaže Savić.

Dodaje da će važan deo razgovora sa Misijom MMF-a biti postavljanje budžeta za iduću godinu, koji treba da bude i dalje razvojan i da uz skroman deficit obezbedi dalji prosperitet srpske privrede.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

"OČEKUJEM POZITIVNU OCENU MMF" Savić: BDP u trećem kvartalu biće bolji od očekivanog

Izvor: Blic, 02.Okt.2020

Predsednik Saveta guvernera NBS i profesor Nebojša Savić očekuje da će privredni rast Srbije u trećem kvartalu biti bolji nešto što se očekivalo i da na to ukazuje podatak da je u prvih osam meseci pad u industrijskoj proivodnji bio svega 0,7 odsto u odnosu na isti prošlogodišnji period.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.