Indijski Tata zajedno sa Izraelcima

Izvor: B92, 18.Feb.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indijski Tata zajedno sa Izraelcima

Nju Delhi -- Indijska Tata grupa napraviće zajedničko preduzeće sa izraelskom Aerokosmičkom industrijom (IAI).

Najveći indijski privatni poslovni konglomerat - Tata grupa - potpisala je Memorandum o razumevanju sa izraelskom Aerokosmičkom industrijom (IAI) o osnivanju zajedničkog preduzeća za razvoj i proizvodnju širokog kruga proizvoda za odbrambenu industriju, objavljeno je u Njudelhiju.

Tata grupa je saopštila da će zajedničko preduzeće, sa sedištem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u Indiji, raditi na razvoju i proizvodnji odbrambenih i aerokosmičkih proizvoda, uključujući bespilotne letilice, radare, elektornsku vojnu opremu, kao i sigursne sisteme za zaštitu objekata.

Predsednik indijske kompanije Ratan Tata izrazio je uverenje da će oba partnera zajedničkim radom izvršiti pozitivan uticaj na rast odbrambene industrije u njegovoj zemlji, a posebno u proizvodnji teških borbenih sredstava.

Tata je rekao da bi proizvodi dobijeni u zajedničko indijsko-izraelskom preudzeću trebalo da zadovolje i zahteve kupaca IAI.

U toku ove sedmice Tata je osim ovog Memoranduma potpisla još tri sporazuma koji se odnose na proizvodnju u odbrambenom sektoru. Prvi od tih aranžmana sklopljen je sa američkom kompanijom Boing, drugi sa poznatim proizvođačem helikoptera Sikorski, a treći sa Evropskim odbrambenim i aerokosmičkim konzorcijumom - EADS.

Grupacija Tata je u poslednje vreme postala naročito poznata i pominjana, ne samo u Indiji već i širom sveta, zbog plana da uskoro otpočne serijsku proizvodnju malog putničkog automobila koji bi koštao krajnjeg kupaca manje od dva hiljade evra.

Tata je, naime, početkom ove godine potvrdila nameru da proizvode oko sto hiljada malolitražnih i super-jeftinih putničkih vozila, ali isključivo za kupce u Indiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.