Indija ubrzava privredni rast

Izvor: B92, 22.Avg.2011, 09:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Indija ubrzava privredni rast

Nju Delhi -- Indijski privredni rast će se ubrzati u narednoj poslovnoj godini (počev od aprila 2012.) na devet odsto.

Indija namerava da uprkos rastućim globalnim finansijskim problemima i domaćim inflatornim pritiscima, najavio je premijer te zemlje Manmohan Sing, navodeći vladine ciljeve za naredeni petogodišnji plan do 2017.

Analitičari navode da indijska ekonomija još uvek, kad je reč o srednjeročnim planovima razvoja, funkcioniše po sovjetskom modelu petogodišnjih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << planova, koje je 1951. uveo prvi premijer zemlje Džavaharlal Nehru, izveštava AFP.

Indijska privreda je od 2006. imala prosečan rast od oko 8,6 odsto godišnje, dok je susedna Kina u istom periodu ostvarivala ekonomsku ekspanziju od 10 odsto godišnje, što je davnašnji san i vladajuće indijske Kongresne stranke.

Namere indijske vlade nisu u skladu sa željama centralne banke ove zemlje, koja je u poslednjih godinu i po dana jedanaest puta povećavala referentnu kamatnu stopu, uz upozorenja da je možda nužno usporiti privrednu ekspanziju kako bi se ukrotila gotovo dvocifrena inflacija.

Za tekuću poslovnu godinu je planiran rast od 8,5 odsto, ali mnogi ekonomsti očekuju da taj rast bude tek nešto iznad sedam odsto, jer privreda trpi negativno dejstvo rastućih kamatnih stopa, a privatne investicije se usporavaju.

Američki specijalisti su lani ocenili, u jednoj dugoročnoj prognozi globalne ekonomije, da će Indija po privrednoj snazi postati, do polovine ovog veka, vodeća svetska ekonomska sila, zajedno sa Kinom.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.