Izvor: Glas javnosti, 22.Okt.2008, 10:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

„Imlek“ otkupljuje svoje akcije

BEOGRAD - Indeksi akcija Beogradske berze juče su ubeležili rast, „beleks 15“ oko tri, a opšti „beleks lajn“ 1,39 odsto. Promet iz 608 transakcija vredeo je 4,25 miliona evra i bio je gotovo tri puta veći nego dan ranije. Kontinuiranu trgovinu obeležili su dvocifreni dobitnici i gubitnici. Cena „Planuma“ porasla je maksimalnih 20 procenata, Čačanske banke 18,69, a „Galenike fitofarmacije“ nepunih 18 odsto, prenosi Beta. „Informatika“ je poskupela nešto više od 16, a „Napred“ >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << 12,5 procenata. Jedina u toj grupi sa većim prometom bila je „Informatika“ sa 10,7 miliona dinara.

Za gotovo maksimalnih 12 odsto pala je cena „Velefarma“, čija akcija košta 4.121 dinar, nakon što je tokom trgovine ubeležila novi minimum za godinu dana od 4.120 dinara. „Lasti“ je cena pala 11,44 odsto, a „Energomontaži“, koja je juče zabeležila novi minimum od 6.846 dinara, nepunih 11 procenata.

„Vital“ je pojeftinio 10,42 odsto i pao na novu najnižu cenu za 12 meseci od 2.150 dinara. Na novom minimumu za godinu dana od 1.800 dinara obreli su se i užički „Putevi“ nakon pada za nešto više od deset procenata. Solidno se trgovalo i hartijama „Imleka“, za 14,82 miliona dinara, i to po bezmalo deset odsto višoj ceni, kao i „Energoprojekta“, za 10,5 odsto višoj ceni.

Rast cena akcija „Imleka“ ne treba da čudi, pošto je kompanija odlučila da počne da otkupljuje sopstvene akcije u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu i veće štete za preduzeće. „Imlek“ je saopštio da će po tržišnoj vrednosti otkupiti do pet odsto od ukupno izdatih 9,52 miliona običnih akcija sa pravom glasa. Sve stečene akcije „Imlek“ će prodati najkasnije u roku od godinu dana od dana kupovine.

„Bambi Banat“ je takođe odlučio da u cilju sprečavanja poremećaja na tržištu hartija od vrednosti i veće i neposredne štete otkupljuje sopstvene akcije. Proizvođač prehrambenih proizvoda, pića i duvana odlučio se na sticanje sopstvenih akcija po tržišnoj vrednosti u visini do tri procenta ukupnog broja akcija. Izdato je inače 420.678 običnih akcija sa pravom glasa „Bambi Banata“. Društvo će sopstvene akcije otkupljivati na Beogradskoj berzi, a o ceni će odlučiti generalni direktor na osnovu javnih informacija o ostvarenoj trgovini „Bambijevim“ akcijama i u skladu sa finansijskim mogućnostima društva. Tako stečene akcije „Bambi Banat“ će otuđiti najkasnije u roku od godinu dana od dana sticanja. Trenutno akcija „Bambi Banata“ košta 10.432 dinara.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.