Ilić: Zakonom sprečiti novu krizu

Izvor: B92, Tanjug, 16.Maj.2010, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Zakonom sprečiti novu krizu

Slobodan Ilić (FoNet, arhiva)

Beograd -- Paket važnih ekonomskih zakona, uključujući i veoma bitan zakon o fiskalnoj odgovornosti, mogao bi da bude usvojen u Skupštini Srbije tokom letnjih meseci.

U toku je izrada i drugih zakona čija bi primena bila veoma bitna u slučaju eventualnog nastajanja neke nove krize.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Slobodan Ilić kaže da je donošenje zakona o fiskalnoj odgovrnosti jako važno, jer se usvajanjem >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << takvog akta stiču uslovi da se deluje preventivno, radi sprečavanje nove ekonomske krize u našoj zemlji.

"Zakon o fiskalnoj odgovornosti treba da predupredi eventualno nastajanje bilo koje vrste krize, a pogotovu kriznog stanja sa javnim finansijama i zaduženošću zemlje", ukazao je Ilić, uz napomenu da je taj zakonski akt i "predmet tekućih pregovora sa Međunarodnim monetarnim fondom".

U toku je, prema rečima Ilića, i izrada drugih zakona čija bi primena bila veoma bitna u slučaju eventualnog nastajanja neke nove krize.

Taj paket od pet antikriznih zakona je "okrenut ka budućnosti" i trebalo bi, u slučaju nastanka neke nove krize, do koje bi moglo doći iz bilo kog razloga, da osigura "finansijsku stabilnost" u našoj zemlji, naglasio je Ilić.

Prvi od tih zakona se, objašnjava on, odnosi na banke, dok drugi reguliše sprođenje stečaja i proces likvidacije bankarskih kompanija i osguravajućih društava.

Sledeća dva zakona se odnose na osiguranje depozita i agenciju kao instituciju koja treba da sprovedi zakon o osiguranju depozita, a poslednji iz te serije je zakon o hipoteci, dodao je Ilić.

Vlada bi, prema njegovim rečima, u slučaju nastanka nove krize bila u mogućnosti, zahvaljujući primeni svih navedenih zakona, da brzo reaguje, kako bi sprečila ili ublažila negativne posledice izazvane eventualnom krizom.

Na pitanje zbog čega još uvek u javnosti nema podrobnijih informacija o tim vrlo bitnim zakonima, Ilić odgovara da je reč o osetljivoj zakonskoj materiji, zbog čega se "pojedina rešenja još analiziraju".

Onog trenutka kada ceo paket zakona "bude u formi koju predviđa i vladin poslovnik o radu, tada će i javnosti biti saopšteni svi bitni detalji", tvrdi Ilić.

Izrada tih zakona je, inače, posao koji obavljaju eksperti Narodne banke Srbije, Ministarstva finansija i državne Agencija za osiguranje depozita.

Najraniji rok za usvajanje zakona o fiskalnoj odgovornosti i seta od pet pomenutih zakona je tokom letnjih meseci, u zavisnosti od dinamike rada Skupštine Srbije, precizirao je Ilić.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.