Ilić: Uskoro o ograničenju taksi

Izvor: B92, 08.Nov.2010, 10:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Uskoro o ograničenju taksi

Beograd -- Ministarstvo finansija uskoro će razmatrati predlog lokalnih samouprava i privrednika da se donese uredba o utvrđivanju komunalnih taksi u opštinama.

"Ministarstvo finansija je već sagledavalo i pripremalo donošenje te uredbe, ali se u jednom trenutku zastalo sa njenom izradom, kada se počelo pričati o reformi poreskog sistema i dubini te reforme", kaže državni sekretar u tom ministarstvu Slobodan Ilić.

Kako je objasnio, pojavile su se nedoumice >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << da li treba prethodno donositi uredbu, pa onda zakone koji će proistaći iz te poreske reforme ili treba sačekati i to sve uraditi u jednom paketu.

On je istakao da se do sada "često u praksi dešavalo da donosimo pravne akte koji budu kontradiktorni ili u konfliktu sa drugim zakonskim aktima".

"Sagledaćemo sve to i mislim da ćemo ubrzo imati odgovor u tom pravcu", naglasio je on.

Lokalne samouprave su ove godine, zbog ekonomske krize i smanjenih transfera iz republičkog budžeta za oko 40 odsto, pribegle povećanju lokalnih nameta sa ciljem da prikupe više sredstava u lokalni budžet.

Strani ali i domaći investitori podigli su glas protiv toga, a najviše je "izvikana" dažbina za isticanje naziva firme, tzv. "firmarine", koja je u nekim gradovima poskupela u proseku za čak 100 odsto.

Jedan od inicijatora za smenjenje lokalnih taksi je i ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mlađan Dinkić, koji smatra da bi država trebalo da odredi gornji nivo opštinskih taksi. Na taj način opštine i gradovi bi se takmičili jer će investitori ići u onu sredinu koja ima povoljnije uslove.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.