Ilić: Mišković vam svima bio gazda

Izvor: B92, 14.Jul.2010, 17:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Mišković vam svima bio gazda

Beograd -- Novi zakon o trgovini treba da obezbedi stabilno i snabdeveno tržište, intezivniju konkurenciji i manje mešanje države u trgovinu, kaže Slobodan Milosavljević.

Ministar trgovine i usluga je obrazlažući Predlog zakona o trgovini u Skupštini rekao da će taj zakon Srbiju učiniti još atraktivnojom za strane investicije.

Milosavljević je rekao da načelo slobodne trgovine i zakon praktično zabranjuju sva ograničavanja slobodne trgovine i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prometa na tržištu.

"Svi učesnici na tržištu su ravnopravni pred zakonom i imaju jednak tretman, a tržište Srbije je jedinstveno, celovito i nedeljivo", rekao je Milosavljević i dodao da je Srbija još u tranziciji i da pored značajnih rezultata ka funkcionalnoj privredi mnogo toga treba da se uradi da bi se ostvarila moderna struktura tržišta i Srbija praktično integrisala u jedinstven evropski tržišni prostor.

Ministar je rekao da zakon prvi put uvodi podelu prema mestu trgovine, odnosno trgovinu u prodajnom objektu i van objekta kao što su kiosci, zatim definiše sve trgovinske formate i propisuje opšte uslove za trgovinu. Prema propisanim uslovima u trgovini na malo obavezno je isticanje deklaracije, poslovnog imena i radnog vremena trgovca, a trgovac je dužan i da na jasan i lako uočljiv način istakne cene, naveo je Milosavljević.

Sa druge strane, šef Poslaničke grupe Nova Srbija Velimir Ilić rekao je da je očekivao zakon koji će predviđati novine i veće izmene, i koji će "značiti više za Srbiju" u oblasti trgovine, a da se u ovom zakonu "slabo šta menja". On je rekao da vlast nije uspela da razbije uvoznički lobi i da on u Srbiji radi šta hoće.

Ilić je rekao da Srbija uvozi voće, meso, stočni fond je uništen, a izvozi samo kukuruz, pšenicu, maline, pečurke i višnje, koje prodaje u bescenje i pitao ko tu profitira. Ilić je rekao da je u hipermarketima strana roba i pitao gde su srpski proizvodi. Prema njegovim rečima, trebalo bi da se uradi zakon koji će da podstiče srpski izvoz i smanjuje uvoz i da zaštiti srpsko tržište.

Ministar trgovine i usluga Slobodan Milosavljević je, odgovarajući na Ilićeve primedbe o uvozu proizvoda, rekao da zakon predviđa načelo slobodne trgovine i da je prirodno da čovek bira ono što mu odgovara. On je rekao da je tačno da ima problema u trgovini, ali da odgovornost ne može da se prebacuje na druge i podsetio Ilića da je bio deo vlasti kada su privatizovane neke trgovinske firme.

Na to mu je Ilić odgovorio da je tačno da je bio u Vladi, da je sa tom Vladom Milosavljević sarađivao i dodao - "Mišković vam je svima bio gazda". Ilića je zatim prekinula predsedavajuća sednicom Gordana Čomić i izrekla mu opomenu zbog nepoštovanja parlamenta.

Takođe, ministar Milosavljević je istakao da zakon predstavlja osnovni pravni okvir za rad tržišne inspekcije koja će i obučavati trgovce, pomagati im i davati savete kako da rade u skladu sa zakonom. On je rekao da će jedan deo inspekcijskog nadzora obavljati lokalne komunalne inspekcije i naveo da je namera da se intenzivira saradnja sa opštinskim upravama kako bi se smanjila nelegalna ulična trgovina.

Zakonom o trgovini objedinjuje se materija tri pravna akta - Zakona o trgovini, Zakona o uslovima za obavljanje prometa robe, vršenje usluga u prometu robe i inspekcijskom nadzoru i Zakona o cenama, rekao je ministar i pozvao poslanike da amandmanima zakon učine još boljim i da ga podrže.

Zakon (ne)sprečava razvoj slobodnog tržišta

Poslanici opozicionih stranaka ocenili su da je Predlog zakona o trgovini protiv slobodnog razvoja tržišta i konkurencije, dok vladajuća većina tvrdi da je on dobar sistemski zakon, kojim se sprečavaju monopoli.

Poslanik Liberalno demokratske partije Zoran Ostojić ocenio je da je predloženi zakon protiv slobodnog razvoja tržišta i konkurencije. On je ocenio da je Srbiji potreban nov zakon o trgovini i da je predloženi zakon uglavnom korektan, uvodi nove institute, ali je sporan član 45. koji negira sve vrednosti slobodne konkurencije i tržišta, kao i evropsku praksu.

Ostojić je poručio vladajućoj većini da sa ovakvim članom zakona i državnom kontrolom nad tržištem i investicijama ne mogu da ostvare cilj - ulazak u EU.

Poslanik Srpske radikalne stranke Zoran Krasić rekao je da je rekao da država mora da obezbedi iste uslove za građane i kada je u pitanju snabdevanje, a zakonom treba da se definiše i šta je direkcija za robne rezerve koja mora da bude u okviru Ministarstva trgovine.

Poslanik Demokratske stranke Srbije Donka Banović rekla je da zakon sadrži uopštene i deklarativne odredbe, kao i da za niz predloženih rešenja nisu predviđene sankcije.

Ona je rekla da je DSS podneo 35 amandmana, da ta stranka podržava donošenje novog zakona o trgovini, ali je ocenila da je predloženi zakon morao da bude mnogo bolje urađen. Banović je rekla da su se u periodu od kada je donet stari zakon pojavili novi oblici trgovine, koje je potrebno regulisati zakonom.

Poslanik Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković ocenila je da je predloženi zakon prilično dobar i razumljiv i pozvala nadležne da prihvate amandmane, čime bi se otklonili nedostaci u zakonu.

Tabaković je rekla da naprednjaci imaju primedbu na odredbu zakona koja se odnosi na to da poljoprivrednici treba da se registruju da bi imali svojstvo trgovca prilikom prodaje svojih proizvoda, kao i da se zbog toga ograničava njihov promet.

Poslanik Socijalističke partije Srbije Zoran Kasalović ocenio je da rešenja u ovom predlogu zakona odgovaraju najboljim rešenjima EU.

On je naglasio da je sadašnji zakon odavno donet i prevaziđen, da predloženi zakon stvara dobar ambijent za razvoj zdrave konkurencije, manje cene i bolju uslugu.

Poslanik Demokratske stranke Vlatko Ratković naglasio je da je ovo dobar sistemski zakona, da se njime sprečavaju monopoli, kao i da je deo reforme propisa poznate kao giljotina propisa. Prema njegovim rečima, rešenja iz ovog predloga zakona doprinose privlačenju investicija, smanjenju nezaposlenosti, sprečavanju nelojalne konkurencije i smanjenju sive trgovine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.