Izvor: B92, 17.Jan.2008, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ilić: Horgoš-Požega po planu

Beograd -- Velimir Ilić kaže da bi radovi na izgradnji autoputa Horgoš-Požega trebalo da, prema ugovoru o koncesiji, počnu do 30. marta.

Pripreme za početak radova su u toku i nikakvih imovinsko-pravnih problema ne bi trebalo da bude, rekao je Ilić na konferenciji za novinare. Prva deonice koja će početi da se radi u Vojvodini je ona od Subotice ka Novom Sadu, a u delu Šumadije od Obrenovca ka Ubu, precizirao je on.

Ministar infrastrukture je, govoreći o vazdušnom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << saobraćaju, kazao da je država u dilemi da li da još jednom raspiše međunarodni tender za izgradnju kargo centra u Surčinu ili da sklopi međudržavni ugovor sa Rusijom o zajedničkoj izgradnji u procentu o kome bi se dve vlade dogovorile.

Učešće Srbije bi u tom slučaju bilo zemljište i infrastruktura, a Rusi bi finasirali čitav projekat, rekao je Ilić.

On je ponudu koju je država dobila od Rusije ocenio kao vrlo kvalitetnu, bolju od svih ponuda koje su dobijene od američke kompanije koja je konkurisala na prethodnom tenderu.

Ilić je potvrdio i da je Evropska unija preporučila da se na međunarodnom tenderu za prodaju aviokompanije Jat izuzme Ruska Federacija.

Tender za autoput do Makedonije

Ministar za infrastrukturu Velimir Ilić izjavio je da je danas upućen javni poziv preko "Politike" i "Službenog lista" za podnošenje ponuda za izradu glavnog projekta i izgradnju dela autoputa E 75 od Vladičinog Hana do Levosoja, dužine 42,1 kilometar i ukupne vrednosti 144 miliona evra.

Preporučili su da u privatizaciju mora da uđe neka od članica EU i da je to način da čitav sistem funkcioniše na evropskom koridoru, rekao je on i dodao da Evropska unija nije zadovoljna mogućnošću ulaska Rusa u evropski sistem aviotransporta, jer je Srbija potpisala Sporazum o slobodnom nebu nad Evropom.

Kako je dodao, Rusi su dostavili studiju u kojoj nude veliki broj letelica i razvoj aviosaobraćaja koji bi prevazišao sadašnji koji ima Jat.

Govoreći o rekonstrukciji beogradskih mostova, Ilić je naveo da će radovi na Gazeli biti intenzivirani u maju, kada će se deo saobraćaja prebaciti na Ostružnički most, a jedna traka zatvoriti.

I druga faza rekonstrukcije Pančevačkog mosta je u pripremi, a trebalo bi da počne u martu, naveo je on.

Urađena je, kako je kazao, studija režima saobraćaja iz pravca Pančeva i Banata, prema kojoj bi jedan železnički kolosek, koji je sada van funkcije, bio osposobljen za drumski saobraćaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.