IZMEŠTANJE GLAVNOG GRADA: Ulažu milijarde dolara u selidbu prestonice, jer tone

Izvor: SrbijaDanas.com, 31.Avg.2019, 08:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

IZMEŠTANJE GLAVNOG GRADA: Ulažu milijarde dolara u selidbu prestonice, jer tone

Džakarta "puca po šavovima" kao administrativni i trgovinski centar na ostrvu Java.

Predsednik Indonezije Džoko Vidodo otkrio je lokaciju novog glavnog grada, koji će kao administrativni centar zameniti tonuću i saobraćajom zakrčenu Džakartu.

Nova prestonica biće izgrađena u šumskom području na granici između okruga Kutai Kartanegara i Severni Penadžam Pasera u pokrajini Istočni Kalimantan blizu grada Balikpapana, rekao je Vidodo.

- Lokacija >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << je strateški izabrana, nalazi se u središtu Indonezije - rekao je predsednik.

Na tom izabranom području minimalni su rizici od poplava, potresa, cunamija i vulkanskih erupcija, dodao je predsednik Indonezije, a predlog zakona o novom glavnom gradu trebalo bi da bude potvrđen u utorak.

Vlada želi da preseljenje u novi glavni grad počne do 2024. godine, pred kraj drugog petogodišnjeg predsedničkog mandata.

Premeštanje prestonice će koštati oko 33 milijarde dolara, procenjuju zvaničnici.

Studija Tehnološkog instituta Bandung pokazuje da će do 2050. pod vodom biti 36 odsto Džakarte.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.