ISTORIJSKI: Na aerodrom Čenej sleteli Nemci

Izvor: Mondo, 14.Avg.2019, 16:13   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISTORIJSKI: Na aerodrom Čenej sleteli Nemci

Prvim sletanjem aviona na direktnom međunarodnom letu, iz Minhena, na aerodromu "Čenej" u utorak je praktično označen početak "nove ere".

Foto: MONDO/Predrag Vujić Ilustracija

Na travnatu pistu sleteo je direktor jedne nemačke firme, koji u naselju Gospođinci u opštini Žabalj ima fabriku za preradu povrća.

Kad zatreba i carina

Aerodrom ispunjava uslove za prijem i uzletanje aviona koji mogu da imaju do 20 mesta, a mogu da sleću >> Pročitaj celu vest na sajtu Mondo << i na travnati teren. Pista je dugačka 1.700 metara, što je skoro dvostruko više od standarda, objašnjava Samardžić. Aerodrom sada ima i kancelarije za pripadnike carine i policije, koji će u početku dolaziti po pozivu, odnosno, kada postoje najavljeni letovi.

Aerodrom "Čenej" ispunjava uslove za prijem i uzletanje aviona koji mogu da imaju do 20 mesta, a predsednik Aero-kluba Novi Sad Dragoljub Samardžić navodi da je ovaj aerodrom pokraj Novog Sada spreman za organizaciju i drugih međunarodnih letova.

"Ovo je bio prvi korak koji smo uradili i uspešno organizovali sletanje aviona sa međunarodnog leta iz Minhena. Čekamo sledeću mogućnost da ponovo pokažemo da smo dobri domaćini i organizatori", izjavio je Samardžić Tanjugu.

Samardžić objašnjava da su međunarodni letovi, koji podrazumevaju korišćenje aerodroma posebno pogodni za poslovne ljude.

"To, pre svega znači uštedu vremena, ali i novca", kaže on.

Uskoro i iz Čeneja avionima u svet?

Navodi upravo primer direktora nemačke firme koji je juče sleteo na ovaj aerodrom, a koji u proseku svakih 10 dana dolazi iz Nemačke u Gospođince. Ranije je on morao da ide na aerodrom "Nikola Tesla" u Beogradu, a zatim do svoje firme kolima.

Poslednji sličan let na ovom aerodromu bio je pre 15 godina, ali taj let tada nije bio u rangu međunarodnog, jer je Srbija bila u sastavu državne zajednice Srbija i Crna Gora.

Nastavak na Mondo...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Mondo. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Mondo. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.