ISPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARKA ROSATOMA: Da li je reč o potencijalnom plovećem Černobilu?

Izvor: SrbijaDanas.com, 25.Avg.2019, 14:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

ISPLOVILA PRVA PLUTAJUĆA NUKLEARKA ROSATOMA: Da li je reč o potencijalnom "plovećem Černobilu"?

Ploveća nuklearka ima kapacitet između 60 i 200 MWh.

Ruska kompanija za nuklearnu tehnologiju Rosatom počela je da koristi plutajući reaktor iz luke Murmansk u 5.000 kilometara udaljene vode ruskog dela Arktičkog okeana što globalni nuklearni sektor promatra s posebnim zanimanjem.

Naime, plutajući reaktor proizvodiće struju za udaljena područja gde nema izvora električne energije, a pozitivna iskustva omogućila bi Rosatomu izvoz takvih malih nuklearki u niz >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << zemalja u razvoju.

Ploveća nuklearka duga je 140 metara i visoka 30 metara, a nudi smeštaj za 342 člana posade. Od toga bi 80 članova činilo stalnu posadu, a ostali bi na plovilu provodili smene od šest meseci.

Rosatom claims that Akademik Lomonosov will generate a combined 70 megawatts of #zerocarbon electricity, or enough to power about 70,000 typical American homes.

The world needs more of such #clean technology. https://t.co/W0VRhiFLGd via @financialtimes pic.twitter.com/2KxmGCawOs

— All About Nuclear Energy (@allaboutnuclear) August 22, 2019

Kapacitet proizvodnje varira između 60 i 200 MWh. Rosatom tvrdi da je u potencijalnim pregovorima o prodaji s državama iz Južne Amerike, Afrike i Azije.

Iako Rosatom tvrdi da je plovilo "praktički nepotopivo" u slučaju prirodne katastrofe, zaštitari okoline pribojavaju se da se radi o "plovećem Černobilu".

IZVOR ŽIVOTA ZA 100 MILIONA LJUDI: Ovo je najvažnija reka na svetu, a zbog nje bi moglo da zarati 11 država (VIDEO)

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.