I sa rukotvorinama može da se zaradi

Izvor: B92, 04.Feb.2019, 20:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I sa rukotvorinama može da se zaradi

Beograd -- Više od 100 nezaposlenih lica sa evidencije Nacionalne službe za zapošljavanje prošlo je obuke za ovladavanje tehnikama izrade tradicionalnih rukotvorina.

Polaznici obuke su dobili šansu da kao samostalni proizvođači kontinuirano ostvaruju prihode kroz otvaranje zanatske radnje ili angažovanje u zanatskim udruženjima na lokalu.

Ministarstvo za rad zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, u saradnji sa NSZ, Etno mrežom i NALED-om uručilo je danas >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u svečanom holu Palate Srbija sertifikate za 106 polaznika iz devet gradova i opština Srbije (Beograd, Kraljevo, Bor, Novi Pazar, Kragujevac, Prokuplje, Niš, Subotica i Leskovac) u okviru programa „Rukotvorinama do posla“.

Među polaznicima najviše je bilo žena i polovina je starosti iznad 50 godina odnosno iz ranjivih i teško zapošljivih grupa. Još 43 je u dobi između 30 i 50 godina, kao i desetoro mlađih od 30. Čak 84 je obuke prošlo sa visokim ocenama što ohrabruje da će im nova znanja obezbediti uspešan plasman na rastuće tržište protokolarnih i poslovnih poklona.

Na svečanosti su govorili Zoran Đorđević, ministar za rad, zapošlјavanje, socijalna i boračka pitanja, Zoran Martinović, direktor Nacionalne službe za zapošlјavanje, Aleksandar Simonović, predsednik opštine Prokuplje i Violeta Jovanović, predsednica Etno mreže, ispred institucija i organizacija koje su realizovale program.

Ministar Đorđević najavio je da će Ministarstvo za rad u saradnji sa NSZ dati kontinuiranu podršku za proizvođače rukotvorina kroz obuke za tržište rada i profesionalnog osposobljavanja u javnim radovima.

- Obuke imaju za cilj podizanje sposobnosti i upošljivosti trajno nezaposlenih, pretežno žena i mladih iz ruralnih područja i, pored prilike da samostalno zarađuju, kvalifikuju se za druge razvojne programe u saradnji s Etno mrežom i NALED-om. Očekujemo da ih podrže i njihove lokalne samouprave. Opštine predstavljaju prvu adresu za pomoć zanatskim udruženjima jer mogu, kao Sombor i Odžaci, da im obezbede prostor za rad i da, kao privreda i država, koriste rukotvorine za svoju reprezentaciju - izjavila je Jovanović.

Uz mentore sa Fakulteta primenjenih umetnosti i 16 vrsnih edukatora iz svih krajeva Srbije, polaznici su tokom dvomesečne obuke i prakse savladali tehnike ručnog tkanja (klečana tehnika), veza i zlatoveza i izrade necane čipke.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.