I nemačke firme grade Južni tok

Izvor: B92, 26.Okt.2010, 10:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I nemačke firme grade Južni tok

Moskva -- U izgradnji gasovoda Južni tok učestvovaće i jedna nemačka kompanija, kaže šef odeljenja Gasproma za međunarodnu ekononomsku saradnju Stanislav Cigankov.

Cigankov, ipak, nije precizirao o kojoj je kompaniji reč.

Interfaks je ranije saopštio, pozivajući se na neimenovane izvore, da ćerka nemačkog koncerna BASF - Vintershal, razmatra mogućnost učešća u izgradnji gasovoda Južni tok kroz Crno more.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Gasprom za sada ima ugovor o izgradnji sa italijanskom ENI, a pregovara i francuskom EDF.

Gasprom je ranije najavio da će prvi krak gasovoda Južni tok biti pušten u eksploataciju 30. decembra 2015. godine. On će ići od Rusije do Bugarske i imaće kapacitet od 15,6 milijardi kubnih metaragasa godišnje.

Gasovod Južni tok u celini, koji će imati ukupno četiri kraka i punu snagu od 63 milijarde kubnih metara godišnje treba, prema Gaspromu, da počne da radi 2018. godine.

Budući magistralni gasovod Južni tok, zajednički projekat Gasproma i italijanskog Enija, trebalo bi da prenosi ruski gas ispod Crnog mora, cevovodom dugačkim 900 kilometara, do Bugarske i preko Srbije do drugih evropskih zemalja.

Veći izvoz Gaspromovog gasa u Evropu

Gasprom ostaje pri ranijem planu da poveća izvoz gasa u Evropu na 180 milijardi kubnih metara godišnje do 2020. godine. Holding računa da će se tražnja gasa u Evropi na predkrizni nivo vratiti 2012. godine. Gasprom će nastojati da sačuva svoj udeo na evropskom tržištu, mada su njegovi predstavnici ranije najavljivali povećanje sa postojećih 25 procenata tržišnog udela.
Pogledaj vesti o: Moskva

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.