Izvor: B92, 25.Jul.2012, 19:15   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I jednosmerne ulice za tri ministra

Beograd -- Građevinari su, čini se uzalud upozoravali na to da je za oporavak srpskog građevinarstva i razvoj neophodno osnovati jedinstveno ministarstvo građevinarstva

Tako bi se poslovi brže i lakše koordinirali, kažu oni.

Njihova upozorenja čula su se i pre nekoliko dana, kada su opomenuli novoizabranog predsednika države i aktere buduće vlade na nužnost objedinjavanja svih nadležnosti dosadašnja dva ministarstva, za životnu sredinu i prostorno planiranje i >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za infrastrukturu, koje bi preuzelo njihove nadležnosti.

Umesto toga, po najnovijem predlogu, građevinski sektor je raštrkan u tri ministarstva:

-za građevinu i urbanizam, koje bi vodio Velimir Ilić, za saobraćaj - Milutin Mrkonjić, kome bi ostala izgradnja koridora, ali bez Koridora 11 (što je namnjenjeno Iliću), te rudarstva i prostornog planiranja (koje je skraćena verzija dosadašnjeg Dulićevog resora za životnu sredinu i ostalo), a koje bi sada vodio Milan Bačević.

Neimari kažu da ovako nešto nisu mogli ni zamisliti, sami se sebi smeju kako su poverovali u predizborna obećanja da će se građevinarstvu ubuduće dati veći značaj, a umesto toga, značaj se daje samo koalicionim partnerima i ulažu se maksimalni napori da se zadovolje svi apetiti.

Predsednik Saveza samostalnog sindikata građevinara Srbije Duško Vuković izjavio je da formiranje vlade ne ide u očekivanom pravcu, da je ovo što je predloženo u suprotnosti s očekivanjem i privrede i građevinaca, ali da će sačekati zakon o vladi i videti šta će kome pripasti.

Vuković kaže da niko nije dete pa da ga uteši to što je dosadašnje Dulićevo ministarstvo promenilo naziv u ministarstvo za građevinu i urbanizam, kada se jasno vidi da građevina nije objedinjena.

Kao što trgovina nije podeljena na onu koja se odnosi na prodaju u kioscima, megamarketima ili preko granice, kao što je medicina jedinstvena i za preventivu, i kurativu, i za bolesti ruku, i nogu... tako bi građevina trebalo da obuhvata izgradnju i stanova, i puteva, i mostova, i tunela..., kao i planiranje i urbanizam.

...Resor se usitnjava do tragikomičnosti, pa se Velimiru Iliću mora prepustiti izgradnja Koridora 11 jer je to, kako je rekao, njegov životni san. Vukanović se pita buduću vlast da prstom upru u jedan jedini primer u svetu gde se resori dele po zavičajnom poreklu, snovima i prijateljskim odnosima. Jer, snovi su snovi, a realnost je realnost.

Nezadovoljni su i radnici i iz oblasti visokogradnje, i niskogradnje, i industrije građevinskog materijala, jer je sve više nezaposlenih a sve više državne administracije.

Predsednica Republičkog odbora Sindikata putara Sonja Vukanović izjavila je da je sektor izgradnje toliko rasplinut da se više ne zna ni ko pije, ni ko plaća.

Osim javnih preduzeća Koridori Srbije, Putevi Srbije, Železnice Srbije, sada imamo i tri ministarstva, tako da će se još teže moći utvrditi odgovornost za neki promašaj.

Dok se svi bore za fotelje, ona podseća na to da radnici ginu čak i na izgradnji Koridora 10, a, kažu, uzrok treba da se utvrdi. Očito, babice se množe, a deca sve kilavija.

Ogorčeno kaže da je već mesecima u prvom planu trka za foteljama, resor se usitnjava do tragikomičnosti, pa se Velimiru Iliću mora prepustiti izgradnja Koridora 11 jer je to, kako je rekao, njegov životni san.

Sonja Vukanović kaže da bi i upravljači lokalnih puteva želeli svoje ministarstvo, ali i oni preko čijih teritorija prolaze regionalni putevi te bi se, po sadašnjem scenariju moglo osnovati i ministarstvo za ulice, pa za jednosmerne ulice, ćorsokake... svi oni imaju svoje životne snove.

Vukanović se pita buduću vlast da prstom upru u jedan jedini primer u svetu gde se resori dele po zavičajnom poreklu, snovima i prijateljskim odnosima. Jer, snovi su snovi, a realnost je realnost.

Podsećanja radi, Srbija je do 2004. godine imala jedinstveno ministarstvo za građevinu, čiji je poslednji ministar bio Dragoslav Šumarac.

Pre njega taj posao su radili Dejan Kovačević i Branislav Ivković. Posle toga formirano je ministarstvo za kapitalne investicije, koje je kasnije cepkano.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Umesto jednog, čak 3 ministra građevinarstva

Izvor: GdeInvestirati.com, 26.Jul.2012, 11:57

Građevinari su, čini se uzalud upozoravali na to da je za oporavak srpskog građevinarstva i razvoj neophodno osnovati jedinstveno ministarstvo građevinarstva. Tako bi se poslovi brže i lakše koordinirali, kažu oni. Opširnije..

Nastavak na GdeInvestirati.com...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.