I big mek indeks kaže: Evro prejak

Izvor: B92, 05.Feb.2013, 11:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I big mek indeks kaže: Evro prejak

Pariz -- Cene proizvoda najvećeg svetskog lanca restorana brze hrane Mekdonaldsa služi i kao dokaz o precenjenosti kursa evra, tvrdi list Ekonomist u najnovijoj analizi.

Svake godine, počev od 1986, Ekonomist objavljuje takozvani "big mek indeks", listu cena najpoznatijeg proizvoda Mekdonaldsa, "big meka", u 50 zemalja sveta.

Početkom ove godine, cena popularnog hamburgera kretala se od 1,23 evra u Indiji do 6,69 evra u Venecueli, dok je u evrozoni 3,59 evra, prenosi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << francuski Parizjen.

S obzirom na to da je vrlo teško porediti potrošačku korpu od jedne do druge zemlje, ovaj indikator daje precizniju informaciju o stvarnoj kupovnoj moći po zemljama. Kretanje cena ovog proizvoda je jednako pokazatelj odnosa nacionalnih valuta.

Big mek u Srbiji košta 250 dinara, odnosno 2,24 evra, što našu zemlju stavlja ispod evropskog proseka.

Na primer, "big mek" je početkom 2013. u Americi koštao 4,37 dolara, a samo 2,57 dolara u Kini, što nagoveštava da je kineski juan potcenjen 41 odsto, navodi se u istraživanju.

Što se tiče evrozone, Pjer Moskovisi, francuski ministar ekonomije, bi mogao biti potuno u pravu u pogledu precenjenosti kursa evra, navodi list.

S prosečnom cenom od 3,59 evra početkom 2013, "big mek" je skuplji u evrozoni u odnosu na većinu drugih zemalja u svetu.

Samo nekoliko država, kao što je Australija ili Turska, imaju sličnu cenu kao u evrozoni. U SAD-u cena je na početku ove godine bila 3,22 evra, u Kini 1,90 evra.

Studija nema pretenzije da ima naučni karakter, već je reč o jednoj pojednostavljenoj, lakše shvatljivoj analizi valutnih kurseva, ali njenoj ozbiljnosti ipak doprinosi činjenica da je "big mek indeks" korigovan iznosom BDP po stanovniku.

I na taj način se potvrdjuje da je evro precenjen, zaključuje list.
Pogledaj vesti o: Pariz

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Kriza u Srbiji: Cena Big Meka govori sve

Izvor: S media, 06.Feb.2013, 09:06

Kako objašnjava ekonomista Goran Nikolić, cenu ovog proizvoda u Srbiji od 2,25 evra treba podeliti sa cenom u evrozoni od 3,59...Onda imamo srpski „big mek indeks” - 0,6 odsto - što pokazuje da je naš standard 40 posto niži nego u EU. Cene kod nas su po tom indeksu 60 odsto od proseka cena u...

Nastavak na S media...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.