I Musolini je o ovome razmišljao: Realizovaće se problematičan projekat?

Izvor: B92, 27.Feb.2024, 16:33

I Musolini je o ovome razmišljao: Realizovaće se problematičan projekat?

Italijanski tužioci pokrenuli su istragu o planu vlade da izgradi više milijardi evra vredan most koji povezuje Siciliju s kopnom preko moreuza Mesina.

Odluka o otvaranju istrage dolazi nakon što su opozicioni zastupnici koji zastupaju leve stranke podneli žalbu.

Istraga, koju je u sredu pokrenulo javno tužilaštvo u Rimu, fokusira se na aktivnosti planiranja i građenja mosta i ističe nedostatak transparentnosti tokom projektovanja najdužeg visećeg mosta na svetu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Projekat je pokrenuo Mateo Salvini, vođa krajnje desne stranke Liga, nekoliko dana nakon što je imenovan za ministra infrastrukture 2022. godine, prenosi portal Biznisinfo.

Prethodne vlade su više puta odbile gradnju mosta zbog velikih troškova, inženjerske neizvodivosti i zabrinutosti oko infiltracije mafije i uticaja na okolinu.

Područje na kojem bi gradili 3,3 kilometara dugačak most ima jednu od najviših nivoa seizmičkog rizika u Evropi.

U studiji iz 2021. naučnici su pronašli kvar na morskom dnu Mesinskog moreuza za koji se smatra da je prouzrokovao zemljotres koji je 1908. godine ubio više od 80.000 ljudi.

Salvini procenjuje da će most koštati oko 12 milijardi evra tokom 15 godina izgradnje.

Kritikovao je opozicione zastupnike zbog podnošenja tužbe. Prethodno je tvrdio da će projekat stvoriti približno 100.000 radnih mesta.

Bivše generacije političara, uključujući diktatora Musolinija i nekadašnjeg premijera Silvija Berluskonija, razmišljale su o povezivanju Sicilije s kopnom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.