Izvor: Blic, 30.Maj.2000, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

I Dafinine štediše bi da uzmu dinare

I Dafinine štediše bi da uzmu dinare

BEOGRAD Štediše 'Dafiment banke' za sada nemaju nikakve informacije da li će i oni imati mogućnost da svoje štedne uloge podižu u dinarima po kursu od 20 dinara za marku.

Moj telefon neprestalno zvoni jer štediše ove banke nemaju drugi način da provere da li će njihova prava biti izjednačena sa štedišama drugih banaka kaže za 'Blic' Milka Orlić, predsednik Odbora poverilaca 'Dafiment banke', povodom najave da >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od 2. juna počinje isplata stare devizne štednje za štediše koje se odluče za dinarsku isplatu.

Veliki broj članova je zainteresovan za dinarsku isplatu jer u sutuaciji kad jedva preživljavaju i ovogodišnja rata od 150 maraka za njih znači mnogo, navodi Orlić. Međutim, Zakonom o isplati stare devizne štednje štediše 'Dafimenet banke' imaju ravnopravan status sa štedišama drugih banka tek kad se okončna stečajni postupak.

Iz Privrednog suda u Beogradu smo obavešteni da je ovaj postupka pri kraju tako da se nadamo da će štediše Dafiment banke već tokom juna moći da podižu svoje uloge ističe Milka Orlić.

Prema najavama iz Savezne vlade u javnosti će do kraja nedelje biti razjašnjeni svi detalji vezani za početak isplate stare devizne štednje. Štediše 'Dafiment banke', prema rečima Milke Orlić, očekuju da i oni budu isplaćivani prema istim uslovima kao i štediše državnih banaka, a ukoliko predstavnici vlasti to ne potvrde zahtevaće prijem kod nadležnih u Saveznoj vladi. M.V.

Odluka u četvrtak

BEOGRAD (Beta) Štedišama 'Dafiment banke' biće saopšteno u petak da li će i gde moći da podignu dinarsku protivvrednost od 150 maraka po deviznoj partiji.

Kako su obaveštena zainteresovana udruženja štediša ove banke, njihov status će detaljno biti razjašnjen na sednici jugoslovenske vlade u četvrtak.

Prema računicama stručnjaka Ekonomskog instituta u Beogradu, rađenom pre nekoliko godina, potraživanja štediša od 'Dafiment banke' iznose 488 miliona nemačkih maraka.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.