Hrvatsku trese zlatna groznica

Izvor: B92, 07.Dec.2009, 21:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatsku "trese" zlatna groznica

Zagreb -- Svake nedelje po petnaest hrvatskih građana odlazi u Sloveniju kako bi kupovali zlatne poluge - investicijsko zlato, koje je najbolji zaštitnik od inflacije.

Svetska zlatna groznica izazvana dvostruko većom cenom zlata, koje se danas kreče oko 1200 dolara za uncu, prenela se I na Hrvatsku. Prema rečima Ivana Mora, vlasnika slovenačke kompanije "Moro", postoji prilično veliko interesovanje hrvatskih građana za kupovinu zlatnih poluga.

>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Hrvatski kupci naručuju zlato po ceni koju ono ima toga dana na Londonskoj berzi i kada dan - dva kasnije odu po njega plaćaju ga po ceni po kojoj su ga naručili „ objašnjava Moro.

Ovaj hrvatski prekogranični šoping i nije toliko čudan kada se zna da se u Hrvatskoj ne može kupiti investicijsko zlato. Osim toga, za razliku od zemalja Evropske unije, zlato se tretira kao luksuzna roba i na njega se plaća pripadajućih 30 posto poreza.

Hrvatska Narodna Banka i Ministarstvo finansija, institucije koje bi trebalo da odgovore na pitanje kome i na koji način je dozvoljeno da trguje zlatom daju kontradiktorne izjave, pa dok se ova dilema ne razreši, hrvatski državljani će za zlato, kao i za mnoge druge "životne" potrepštine, morati da nastave da putuju u susedne zemlje

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Hrvati u Sloveniji kupuju zlatne poluge

Izvor: Mondo, 07.Dec.2009

Hrvatski građani sve češće putuju u Sloveniju radi kupovine zlatnih poluga, otkako je svetom zavladala zlatna groznica.

Nastavak na Mondo...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.