Hrvatski privrednici: Pad BDP-a možda i do 20 odsto

Izvor: B92, 09.Maj.2020, 16:09

Hrvatski privrednici: Pad BDP-a možda i do 20 odsto

Zagreb -- Hrvatski bruto domaći proizvod (BDP) će u 2020. sigurno pasti više od 10 procenata a možda i do 20 odsto.

Istovremeno se očekuje i snažan pad turizma i izvoza - između 10 i 30 odsto, smatraju hrvatski privrednici.

Hrvatska ekonomija će se oporavljati dvostruko duže od svetske, pri čemu zemlja ulazi u period duboke recesije, pokazuju rezultati prvog u nizu kvartalnih istraživanja o čekivanjima poslovne zajednice u 2020. Business Executives Quarterly >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Outlook (BEQO), prenosi portal Seebiz.

Istraživanje, koje su pokrenuli konsultantska agencija EQUESTRIS i prvi poslovni radio poslovniFM, sprovedeno je elektronskim putem na uzorku od 200 poduzetnika, vlasnika i direktora kompanija, u periodu od 30. aprila do 6. maja, s ciljem dobjanja stavova poslovne zajednice o poslovanju u krizi, kao i preuzetničkim procenama o tome kako će se kriza odraziti na njihovo poslovanje i na privredu u celini.

Četvrtina preduzetnika ocenjuje da će pad BDP-a biti 10 odsto, dok čak 21 odsto smatra da će biti veći od 30 procenatao. Čak 75 odsto preduzetnika očekuje pad u turizmu veći od 30 odsto.

Pored toga, 46 odsto privrednika predviđa pad izvoza za 10 do 30 procenata, dok 25 odsto ispitanika očekuje da će izvos pasti preko 30 odsto.

Takođe, preduzetnici smatraju da će sve to dovesti do pada cena nekretnina, industrijske proizvodnje, prosečne neto plate, stranih ulaganja.

Istovremeno, oni upozoravaju na rizik od rasta stope nezaposlenosti i do 30 odsto i potencijalno povećanje indeksa korupcije na 20 do 30 odsto.

Što se tiče vremena oporavka, najveći broj preduzetnika (61 odsto) predviđa za hrvatsku ekonomiju tzv. "U" model, koji znači oštar pad u recesiju i dug oporavak.

Četvrtina anketiranih smatra da će do oporavka proći najmanje tri godine, dok je trećina mišljenja da će biti dovoljne dve godine. S druge strane, hrvatski preduzetnici su optimističniji kada je u pitanju oporavak svetske ekonomije, koja će se, po njihovom mišljanju, oporaviti već za jednu do dve godine (69 odsto ispitanika).

Nastavak na B92...






Povezane vesti

"HRVATSKA PRIVREDA ĆE SE OPORAVLJATI DVOSTRUKO DUŽE OD SVETSKE" Preduzetnici pesimistični

Izvor: Blic, 10.Maj.2020, 08:47

Hrvatski BDP će u 2020. sigurno pasti više od 10 odsto, možda i do 20 odsto, uz istovremeno snažan pad turizma i pad izvoza između 10 i 30 odsto, pokazuje anketa sprovedena među hrvatskim preduzetnicima.

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.