Hrvatski menadžeri najpesimističniji

Izvor: S media, 16.Dec.2009, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatski menadžeri najpesimističniji

Hrvatski menadžeri su najpesimističniji u vezi s ekonomskom perspektivom u idućih šest meseci, dok su Poljaci najveći optimisti, pokazalo je istraživanje "Pokazatelj stavova u poslovnom sektoru" konsultantsko-revizorske kuće Dilojt (Deloitte), koje je sprovedeno u najvećim firmama šest zemalja srednje Evrope.

Istraživanje u vezi sa prognozama za drugi kvartal 2009. je uključilo sektore poput autoindustrije, bankarstva, osiguranja, tehnologije, medija i telekomunikacija, >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << sektor robe široke potrošnje transporta, gradjevinarstva i energetike i resursa u Hrvatskoj, Poljskoj, Češkoj, Slovačkoj, Madjarskoj i Rumuniji, preneo je zagrebački "Večernji list".

Čak 66,7 odsto hrvatski menadžera ocenilo je da će se ekonomsko stanje dodatno pogoršati. To je ipak odredjeno poboljšanje u odnosu na prvo istraživanje objavljeno u septembru, kada je 90 odsto ispitanika verovalo u dalje pogoršanje ekonomije.

Uopšteno gledajući, poslovni ljudi iz srednje Evrope su u novom istraživanju iskazali veći optimizam u pogledu ekonomskih perspektiva svojih zemalja i kompanija u sledećem razdoblju.

Oko 40 odsto ispitanika, glavnih ili finansijskih direktora preduzeća, smatra da će se ekonomsko stanje poboljšati, što je osetni pomak u odnosu na septembrar, kad je poboljšanje očekivalo samo 26,7 odsto ispitanika.

Najoptimističniji su i dalje Poljaci medju kojima u skori oporavak ekonomije vjeruju dvije trećine ispitanika.

Gotovo 70 odsto ispitanika u srednjoj Evropi smatra da su danas krediti relativno dostupni njihovim firmama, što je porast od 10 odsto u odnosu na rezultate iz septembra.

Oko 30 odsto ispitanika smatra da će se potrošnja na kapitalna dobra u njihovim firmama povećati, a raste i optimizam u vezi sa prihodima od prodaje, u koje je uvereno 53 odsto poslovnih ljudi.

Slaven Ćurić iz Odeljenja za finansijsko savetovanje "Dilojta" izjavio je za "Večernji list" da nema čisto makroekonomskih opravdanja za takav stav, već su na to uticale i brojne afere koje su se dogodile u u RH u poslednjih šest mjeseci.

On je dodao da je istraživanje pokazalo da ne postoji univerzalno rešenje za oporavak zemalja srednje Evrope, zbog čega je ključno da svaka zemlja preduzme one korake koji će doprineti stabilnom i uravnoteženom rastu, uključujući i radikalnije mere, ako bude potrebno.

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.