Hrvatski budžet se puni idealno

Izvor: B92, 09.Sep.2012, 16:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

"Hrvatski budžet se puni idealno"

Zagreb -- Punjenje hrvatske državne kase je skoro idealno, što znači da nema potrebe za rebalansom, ocenili su u ministarstvu finansija u Zagrebu.

Kako rashodi za zaposlene u nekim ministarstvima, državnim i javnim službama još uvek nisu pod kontrolom, u ministarstvu najavljuju dodatne uštede do kraja godine koje uključuju i moguće linearno smanjenje plata zaposlenih u prosveti za 10 odsto.

U prvih osam meseci ukupni prihodi državnog budžeta iznosili su 72,7 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kuna (9,76 milijardi evra), 3,4 odsto više nego lane, dok su budžetski rashodi porasli za 0,3 odsto, odnosno na 79,9 milijardi kuna (10,72 milijarde evra).

Budžetski deficit je iznosio 7,2 milijarde kuna (966 miliona evra), što je u skladu s planom.

U punjenju budžeta plan su nadmašili prihodi od doprinosa, osobito onih za zdravstveno osiguranje.

Znatno bolje od plana punili su se i imovinski prihodi, pri čemu su prednjačili oni od dividendi i poreza na dividende. Na prihodnoj strani budžeta najviše su podbacile akcize, naročito na kafu i naftne derivate, kao i porez na dohodak.

Na rashodnoj strani budžet su probili rashodi za zaposlene, koji su ostvareni u visini 70,9 odsto godišnjeg plana.

Kako bi ovi rashodi bili svedeni u budžetske okvire, u ministarstvu su najavili dodatne uštede, čiji će jedan deo biti ostvaren neisplaćivanjem dotanih primanja za Božić (božićnica) i dodataka, što je postignuto u dogovoru sa sindikatima i smanjenjem prava po osnovu beneficiranog staža.

Preostalih oko 700 miliona kuna (93,96 miliona evra) trebaće da bude ušteđeno dodatnim rezovima i to najviše u ministarstvima obrazovanja, unutrašnjih poslova i pravde.

U ministarstvu finansija i dalje očekuju dogovor sa sindikatima zaposlenih u prosveti, a ukoliko do njega ne dođe, najavljuju da će zadržana prava kompenzovati smanjenjem koeficijenata, odnosno linearnim rezanjem plata od 10 odsto.

U državnoj potrošnji odskočili su od plana i finansijski rashodi, odnosno kamate za izdane vrednosne papire i subvencije, pri čemu su davanja za poljoprivredu dostigla 84 odsto planiranih veličina na godišnjem nivou.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.