Hrvatske banke pobedile Ljubljansku

Izvor: B92, 21.Jan.2014, 16:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatske banke pobedile Ljubljansku

Zagreb -- Sud u Zagrebu presudio je u korist Zagrebačke banke i Privredne banke Zagreb koje su tužile Ljubljansku banku i Novu Ljubljansku banku .

Tužba je podneta zbog prenesene devizne štednje hrvatskih građana.

Prema presudama na koje nezadovoljna strana može da se žali zagrebačkom Županijskom sudu Ljubljanska banka u oba slučaja je proglašena odgovornom pa će morati da isplati staru štednju uvećanu za kamate i sudske troškove.

U slučaju tužbe >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << PBZ - a reč je o oko 220.000 evra, odnosno o protivvrednosti od 484.000 nekadašnjih holandskih guldena sa pripadajućom kamatom od 1992. kao i parničnim troškovima od preko 688.000 kuna.

Zahtev Zagrebačke banke izražen je u sedam različitih valuta pa će Nova ljubljanska banka i Ljubljanska banka solidarno isplatiti glavnice od preko 2,1 milion evra, 9,8 miliona američkih dolara, 1,5 milion australijskih dolara, 2,3 miliona kanadskih dolara, 18,7 miliona švajcarskih franaka, 328.000 britanskih funti i 181 hiljadu japanskih jena. I na te iznose glavnice računa se kamata od 1992.

Ukupan trošak parničnog postupka koji slovenske banke moraju da nadoknade u postupku sa Zabom procenjen je na preko 3.200.000 kuna.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sud: Ljubljanska banka mora da isplati prenesenu deviznu štednju iz Hrvatske

Izvor: Blic, 21.Jan.2014

Zagrebački opštinski građanski sud presudio je danas prvostepeno u korist Zagrebačke banke (ZABA) i Privredne banke Zagreb (PBZ) u njihovom sporu protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke zbog takozvane prenesene devizne štednje hrvatskih štediša...Ljubljanska banka i njena naslednica...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.