Hrvatska u sve ozbiljnijem problemu: Lekari beže

Izvor: B92, 08.Jul.2023, 08:11

Hrvatska u sve ozbiljnijem problemu: Lekari "beže"

Nedostatak lekara je sve veći problem u Hrvatskoj.

Među 1.150 lekara, koliko ih je u poslednjih 10 godina otišlo iz Hrvatske, najveći je broj specijalista i mladih lekara koji se preko granice upute odmah nakon završetka fakulteta.

U zdravstvenom sistemu najviše nedostaje lekara porodične medicine, ali i ginekologa i pedijatara, prenosi Hrvatska radio televizija.

"Prema digitalnom atlasu Hrvatske lekarske komore 850 lekara prikupilo je potpunu dokumentaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << za odlazak iz Hrvatske prosečne starosti oko 47 godina, što je u medicinskom svetu najpotentnije vreme", rekla je Marija Rogoznica iz Hrvatske lekaraske komore.

Prema njenim rečima, nedavno povećanje plata vraća nadu, iako novac nije primarni razlog nezadovoljstva.

"Problem odlaska lekara je neorganizovan zdravstveni sistem. To je glavni problem, a drugi je plata", rekla je Rogoznica.

Prema podacima Agencije za nauku i visoko obrazovanje, u top 5 fakulteta koje su prošle godine upisivali učenici s najboljim ocenama, dva su medicinska - osječki i zagrebački.

"Iako je broj maturanata značajno manji zadnjih godina, interesovanje za studiranje medicine nije se smanjio ni na hrvatskom studiju, ni na studiju medicine na engleskom jeziku. Štaviše, na studijama na engleskom pritisak je sve veći, rekla je Jasna Lovrić, predsednica Uprave za upis, Medicinskog fakulteta u Zagrebu.

Dekan Medicinskog fakulteta u Osijeku Ivica Mihaljević tvrdi da se godišnje za taj fakultet prijavi 800 studenata, a prima se 70 kandidata.

"Imali smo 60 upisnih mesta, sada već niz godina imamo 70. Naravno kada slušamo kakav je nedostatak lekara u Hrvatskoj, verovatno će ta kvota, po mom mišljenju morati da se poveća", rekao je Mihaljević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.