Hrvatska se muči da proda Croatia Airlines

Izvor: GdeInvestirati.com, 15.Dec.2014, 12:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska se muči da proda Croatia Airlines

ZAGREB - Hrvatska vlada po drugi put kreće u akciju traženja strateškog partnera za "Croatia Airlines" u čemu će, verovatno, potražiti pomoć Svetske banke.

Predstavnici Međunarodne finansijske korporacije (IFC), koja je deo Svetske banke, su se prošle nedelje već sastali sa povereništvom hrvatske vlade za sprovođenje postupka i predlaganje odabira strateškog partnera za domaću avio kompaniju, piše hrvatski "Jutarnji list".

Na tom sastanku >> Pročitaj celu vest na sajtu GdeInvestirati.com << su predstavili mogućnosti za pronalaženje strateškog partnera, a za desetak dana bi pred Vladu trebalo da dostave i konačnu ponudu, pa bi se znalo koliko će to koštati budžet .

List navodi tvrdnje iz IFC-a da bi strateškog partnera mogli da nađu u roku od 12 meseci od potpisivanja ugovora i podseća da je IFC dobro umrežen na području Azije, Kine i arapskih zemalja, što je dobar preduslov za obavljanje tog posla.

Prvi pokušaj traženja strateškog partnera, sproveden pre godinu dana, propao je jer se na objavljeni konkurs niko nije javio.

U međuvremenu su ozbiljnu zainteresovanost pokazali grupa evropskih turoperatea i kineska aviokompanija "Hayan", ali su članovi Povereništva prošle nedelje odlučili da prekinu razgovore s njima, jer su ocenili da neće doći do kvalitetnog rešenja.

Od budućeg partnera Vlada traži širenje mreže i povećanje tržišnog udela, dokapitalizaciju, učešće u obnovi flote, pomoć u razvoju aerodromske mreže i dalji razvoj tehničkih servisa "Croatia Airlinesa", navodi list.

Prema pravilima Evropske unije, strateški partner iz EU mora da ima najmanje 50 osto vlasništva, dok za suvlasnika izvan Unije maksimalan udeo iznosi 49 odsto vlasništva.

Ako se ne bi postigao dogovor s IFC-om, Povereništvu preostaju dve mogućnosti - ponovno raspisivanje međunarodnog konkursa ili objava javnog konkursa za konsultante koji bi zatim tražili strateškog partnera.

Druga varijanta je mnogo skuplja, a traženje strateškog partnera na međunarodnom konkursu već se jednom pokazalo neuspešnim, zaključuje list.

Nastavak na GdeInvestirati.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta GdeInvestirati.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta GdeInvestirati.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.