Hrvatska prodala imovinu preduzeća iz Srbije

Izvor: Politika, 16.Jul.2012, 23:11   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska prodala imovinu preduzeća iz Srbije

Prema nekim procenama oko 400 naših preduzeća potražuje imovinu u Hrvatskoj

Srbija i Hrvatska su na putu zaključenja sporazuma o sprovođenju aneksa G ugovora o sukcesiji, kaže Gašo Knežević, predstavnik naše zemlje u Komisiji za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije. On očekuje da će sastanak zemalja naslednica SFRJ, posvećen podeli zajedničke imovine, biti zakazan za septembar ili oktobar u Sarajevu, kada bi trebalo da se otkoči deoba nekadašnjih društvenih preduzeća >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << i privatne svojine.

– Ovaj susret smo odlagali zbog izbora, odnosno formiranja nove vlade. Nadam se da ćemo ubrzo postići dogovor sa Hrvatskom oko rešavanja imovine srpskih preduzeća koja u toj zemlji poseduju uglavnom odmarališta i poslovni prostor – kaže Knežević.

Odmarališta na hrvatskom primorju imaju FAD – Gornji Milanovac, PIK „Bečej”, „Pionir” – Subotica, „Prvi maj” – Pirot, „Kekec” – Subotica, „Sartid-Jugometal”, „Železnice Srbije”, kragujevačka „Zastava” „Kluz”, Beobanka, koja je u stečaju…

Prema nekim procenama oko 400 naših preduzeća potražuje imovinu u Hrvatskoj, ali se ne mogu pohvaliti da im je nešto vraćeno. Dosta imovine srpskih preduzeća u toj zemlji je prodato.

Kragujevačka „Zastava” na primer uspela je da namiri imovinu u Sloveniji i Makedoniji, ali ne i u Hrvatskoj. Na Braču potražuje odmaralište kao i servisno-prodajne salone u još nekoliko gradova. Zoran Mihailović, predsednik sindikata ovog preduzeća, kaže da oko te imovine, vode i sudske sporove, ali se povodom tog pitanja ništa ne rešava.

– Čekamo deobni bilans. Naše odmaralište trenutno koristi policija Hrvatske. Ako i kada bude vraćena imovina otići će na namirivanje dugova poverilaca „Zastave automobila”. U Sloveniji i Makedoniji smo uspeli kroz kompenzaciju da povratimo imovinu . Od prodaje dobijenih nepokretnosti  kupili smo mašine za sklapanje punta – kaže Mihailović.

Dejan Jovović, savetnik u Birou za regionalnu saradnju Privredne komore Srbije, naglašava da je vrednost zgrada, stanova, odmarališta nekadašnjih srpskih preduzeća ali i lokalnih samouprava u Hrvatskoj u trenutku raspada SFRJ iznosila 1,8 milijardi evra. Dok hrvatska potraživanja kod nas dostižu oko 800 miliona evra, napominje naš sagovornik i naglašava da su navedeni podaci preuzeti od Republičke direkcije za imovinu.

Gašo Knežević kaže da su ove procene stare i da su trenutna potraživanja mnogo manja, jer se „sa većinom te imovine u međuvremenu nešto desilo”. On očekuje da će srpska preduzeća uglavnom biti novčano obeštećena.

Problem sa vraćanjem srpske imovine u Hrvatskoj Jovović objašnjava time što je ova zemlja, pre stupanja na snagu Sporazuma o sukcesiji, Uredbom o nacionalizaciji srpske imovine, prenela vlasništvo na državu Hrvatsku 1991. godine. Pod uticajem međunarodne zajednice, uredba je povučena, ali je većim delom ta imovinu već bila prodata.

Aneksom G, koji se odnosi na društvena preduzeća i privatnu imovinu, sve države su zamrzle imovinsko stanje sa 31. decembrom 1990. godine. Namera je bila da se sa tim datumom imovina zaštiti i vrati vlasnicima u posed, a ako je to nemoguće da se isplati novčana naknada po tržišnoj vrednosti.

Kada je reč o imovini hrvatskih preduzeća, kao i preduzeća drugih zemalja nastalih raspadom SFRJ, u Srbiji je to pitanje uređeno Uredbom o zaštiti imovine delova preduzeća čije je sedište na teritoriji bivših republika.

– Ovom uredbom je definisana mogućnost sporazumnog rešavanja pitanja imovine između subjekata iz bivših republika SFRJ i lica organizovanih u Srbiji koja posluju sa navedenom imovinom utvrđivanjem učešća u kapitalu. Sredinom juna 2008. godine Vlada Srbije donela je uredbu kojom se omogućava prodaja imovine hrvatskih, slovenačkih i BiH kompanija koje su ranije poslovale u Srbiji. Ova uredba, kao i raspisane aukcije za prodaju firmi bivših republika SFRJ je bila privremeno obustavljena, pa je u novembru 2008. godine doneta nova uredba. Novom uredbom predviđeno je da u roku od tri meseca društveno preduzeće u Srbiji, čije je sedište bilo u bivšim republikama SFRJ, sporazumno uredi pravne odnose sa osnivačem iz tih republika. Posle ovog roka, ukoliko se ne postigne sporazum, nadležni organ Srbije će sprovesti postupak privatizacije – objašnjava Jovović i dodaje da je važenje te uredbe nekoliko puta produžavano.

Dokle se sa tim stiglo i kako izgleda konačni spisak firmi nismo saznali u Ministarstvu ekonomije, kome se podnose zahtevi, zbog godišnjih odmora onih koji su za ova pitanja zaduženi.

Jovović navodi da prema poslednjim podacima Vlade Srbije početkom ove godine – u Srbiji ima oko 150 spornih kompanija  sa mešovitim suosnivačkim kapitalom.  

– Samo je za dve kompanije iz Slovenije, do sada, rešen problem razgraničavanja vlasništva, a stiglo je oko deset predloga za rešavanje suvlasništva iz Hrvatske i Slovenije – kaže Jovović.

Marijana Avakumović

objavljeno: 17.07.2012.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Hrvatska prodala imovinu preduzeća iz Srbije

Izvor: Capital.ba, 17.Jul.2012, 09:53

BEOGRAD, Srbija i Hrvatska su na putu zaključenja sporazuma o sprovođenju aneksa G ugovora o sukcesiji, kaže Gašo Knežević, predstavnik Srbije u Komisiji za sukcesiju imovine bivše Jugoslavije. On očekuje ..

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.