Hrvatska kompanija gradi na Kosovu

Izvor: B92, 15.Apr.2008, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska kompanija gradi na Kosovu

Zagreb -- Splitska građevinska firma Konstruktor uskoro treba da potpiše ugovor o izgradnji poslovno-stambenog objekta u Prištini, vrednog 250 miliona evra.

Kompanije iz Hrvatske zainteresovane za kosovsko tržište

Hrvatski Večernji list piše da bi taj objekat površine 300 hiljada kvadratnih metara trebalo da bude trenutno najveća investicija na Kosovu. Kako navodi taj list, Konstruktor za glavnog izvođača nije odabran tenderom, nego na preporuku hrvatske >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << privredne komore.

Ugovor će sa direktorom prištinske ENK Invest Grupe Edmondom Krliuom, potpisati predsednik uprave Konstruktora Željko Žderić, a na potpisivanju i prezentaciji učestvovaće predsednik Kosova Fatmir Sejdiu, premijer Hašim Tači, šef UNMIK-a Joakim Riker, kao i predstavnici institucija EU.

Kako je ranije objavljeno, Konstruktor će u Prištini graditi najviši neboder na Balkanu, visok 165 metara, sa 42 sprata. Investitor će gradnju delom finansirati vlastitim sredstvima, a delom kreditnim aranžmanima.Poslovno-stambeni kompleks gradiće se u samom centru Prištine na parceli površine oko 26 hiljada kvadrata. Na bruto površini od 300 hiljada kvadrata predviđeno je stotinjak luksuznih stanova, poslovni toranj, šoping centar, hotel i garaže na šest podzemnih spratova.

Kako navode hrvatski mediji, kompanije iz te zemlje nastoje da se što bolje poslovno pozicioniraju i posluju na Kosovu. Tako je nedavno objavljeno da je Institut građevinarstva Hrvatske (IGH) dobio posao na Kosovu, gde će raditi na obnovi jedne saobraćajnice. Ta kompanija najavljuje nove poslove na tom tržištu.

Pored Konstruktora i IGH, i kompanija Ingra planira aktivnosti na kosovskom tržištu na kom je već radila na prištinskom aerodromu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.