Hrvatska: Proizvodnja niža 7,1%

Izvor: B92, Beta, 02.Jul.2009, 15:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Proizvodnja niža 7,1%

Zagreb -- Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u maju ove godine bila je za 0,1 odsto niža nego u aprilu i 7,1 odsto niža u odnosu na maj prošle godine.

Podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS) pokazuju da je u razdoblju od juna 2008. do maja 2009. godine ukupna industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u odnosu na period od juna 2007. do maja 2008. smanjena za 3,8 odsto.

U prerađivačkoj industriji je u maju, u odnosu na april, zabeležen rast proizvodnje od >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << 0,4 odsto. U sektoru snadbevanje strujom, gasom i parom beleži se mesečni pad od 4,1 odsto.

Na godišnjem nivou industrijska proizvodnja u prerađivačkoj industriji smanjena je za 8,6 odsto, u rudarstvu i vađenju ruda za 7,6 odsto, a u snadbevanju energentima i parom za jedan odsto.

Podaci DSZ-a prema glavnim industrijskim granama pokazuju da je na mesečnom nivou trend proizvodnje energije pao za 6,2 odsto. Kod proizvoda za svakodnevnu upotrebu i široku potrošnju (hrana, sredstva za higijenu i drugo) u maju je u odnosu na april zabeležen rast proizvodnje od 0,5 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.