Hrvatska: Pad uvoza i izvoza

Izvor: B92, 09.Okt.2023, 13:24

Hrvatska: Pad uvoza i izvoza

Vrednost hrvatskog robnog izvoza u prvih osam meseci ove godine iznosila je 14.96 milijardi evra, što je 1.5 posto manje u odnosu na isti period prošle godine.

Uvoz je takođe pao za 3.9 posto, na 26.2 milijarde evra, podaci su Državnog zavoda za statistiku (DZS) objavljeni danas.

Spoljnotrgovinski deficit u prvih osam meseci iznosio je 11.3 milijarde evra, a pokrivenost uvoza izvozom 57 posto. U isto vreme prošle godine iznosila je 55.6 posto. Po prvim podacima DZS-a, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u članicama EU u prvih osam meseci ove godine izvezeno je roba u vrednosti 10.16 milijardi evra ili 3.2 posto manje nego u istom periodu prošle godine.

Vrednost uvezene robe iz članica EU porasla je za 3.3 posto, na 19.9 milijardi evra. Statistika kod izvoza u zemlje nečlanice EU registrovan je rast za 2.3 posto, na 4.8 milijardi evra, uz istovremeni pad robnog uvoza iz zemalja koje nisu članice EU, za 21.2 posto, na 6.4 milijarde evra.

DZS je objavio i druge, korigovane podatke o robnoj razmeni za prvih sedam meseci ove godine koji pokazuju da je izvoz porastao 0.2 posto, na 13.3 milijardi evra, dok je izvoz pao za 0.5 posto, na 23.3 milijardi evra. Po novim podacima, spoljnotrgovinski deficit u prvih sedam meseci ove godine iznosio je 9.97 milijardi evra, a pokrivenost uvoza izvozom bila je 57.2 posto, prenela je Hina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.