Hrvatska: Nezaposlenost 11,5 odsto

Izvor: B92, 07.Feb.2011, 10:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvatska: Nezaposlenost 11,5 odsto

Zagreb -- Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje reagovali su na tvrdnje pojedinih da je Hrvatska druga zemlja po visini nezaposlenosti u svetu.

Mediji su preneli da je po broju nezaposlenih ispred nje samo Južnoafrička Republika.

Naime, prema podacima Državnog zavod za statistiku, stopa nezaposlenosti u Hrvatskoj prema anketi radne snage u 3. kvartalu 2010. iznosila je 11,5 odsto.

U saopštenju se podseća da je "Međunarodna organizacija >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << rada (ILO) kao specijalizovana agencija Ujedinjenih nacija objavila izveštaj o globalnim trendovima u 2011., a da "pojedini mediji tvrde kako su informaciju uzeli iz izveštaja UN-a".

"Podatke vezane uz rad, zapošljavanje i nezaposlenost objavljuje ILO na svojim stranicama", naglašavaju Državni zavod za statistiku i Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Takođe navode da je prema podacima Eurostata, stopa nezaposlenosti u istom razdoblju - trećem kvartalu 2010. godine, bila veća u sledećim zemljama: Estonija (15,5 %), Irska (13,9 %), Grčka (12,4 %), Španija (19,8 %), Letonija (18,0 %), Litvanija (17,8 %), Slovačka (14,1 %) itd", stoji u saopštenju.

"Podaci objavljeni na internet stranicama EUROSTAT-a odgovaraju podacima ILO-a", stoji u saopštenju Državnog zavoda za statistiku i Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.