Hrvati zaštitili još jedan proizvod

Izvor: B92, 28.Jun.2023, 13:18

Hrvati zaštitili još jedan proizvod

"Novigradska dagnja" dobila je evropsku zaštićenu oznaku izvornosti.

To je objavila Evropska komisija u Službenom listu Evropske unije (EU), saopštili su iz Ministarstva poljoprivrede Hrvatske.

Naziv proizvoda upisan je u registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka geografskog podretla pa je zaštićen na području cele Evropske unije, prenosi Jutarnji list.

EU-ov znak zaštićene oznake izvornosti, odnosno zaštićene oznake grografskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porekla, koji se nalazi na ambalaži, potrošaču jamči kupovinu autentičnog proizvoda.

Postupak zaštite naziva "Novigradska dagnja" pokrenulo je Udruženje uzgajivača školjaka "Novigradska dagnja", koja je Ministarstvu poljoprivrede podnela zahtev za zaštitu oznake izvornosti pod nazivom "Novigradska dagnja".

"Novigradska dagnja" je školjka vrste mediteranska dagnja Mytilus galloprovincialis uzgojena na uzgajalištima u Novigradskom moru i Novskom ždrilu.

Hrvatska sad ima 43 poljoprivredna i prehrambena proizvoda čiji je naziv registrovan u Evropskoj uniji kao zaštićena oznaka izvornosti ili zaštićena oznaka geografskog porekla, zaključuje se u saopštenju Ministarstva poljoprivrede.

Pročitajte još:

Hrvati zaštitili svoj 41. proizvod u EU: Evo šta mora da sadrži

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.