Hrvati ne štede samo na telefonima

Izvor: B92, Beta, 20.Mar.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hrvati ne štede samo na telefonima

Zagreb -- Građani Hrvatske, pritisnuti ekonomskom krizom poslednjih meseci smanjuju potrošnju i proizvoda široke potrošnje, poput hrane i hemijskih preparata.

Prema ispitivanju oko 80 odsto Hrvata ima mobilni telefon

Količina prodatih prehrambenih proizvoda u Hrvatskoj u toku 2008. godine u odnosu na 2007. smanjena je za 5,6 odsto, a cene tih proizvoda su u istom periodu porasle su u proseku 19,1 odsto, pokazalo je istraživanje agencije "GfK Hrvatska", sprovedeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na uzorku od 1.500 domaćinstava.

Cene osnovnih higijenskih potrepština u 2008, u odnosu na 2007, porasle su 20,8 odsto, dok je u istom periodu potrošnja tih proizvoda pala 12,9 odsto.

Prema izjavama predstavnika većih proizvođača i uvoznika nameštaja, već u prva dva meseca ove godine zabeležen je pad prodaje od oko 10 odsto.

U jednoj nedavnoj anketi čak 60 odsto hrvatskih domaćinstava će u narednoj godini odustati od većih investicija u nameštaj i opremu za kuću. Tek oko 30 odsto anketiranih domaćinstava će ove godine investirati u kupovinu kompletne spavaće sobe, dečje sobe, kuhinje ili dnevnog boravka, dok će većina njih moći da priušti sebi samo kupovinu pojedinačnih komada nameštaja ili opreme i to uglavnom na otplatu.

Svetska ekonomska kriza, koja se poslednjih nekoliko meseci prelila i u Hrvatsku, drastično je uticala i na prodaju novih automobila, pa je tako samo u prva dva meseca ove godine broj prodatih vozila pao za čak 42 odsto.

Jedini segment u kojem građani Hrvatske nisu pokazali nameru da štede su korišćenje mobilnih telefona, potrošnja govornih impulsa i slanje SMS poruka.

Upravo su Hrvati, posle građana Srbije, na visokom drugom mestu po broju poslatih i primljenih SMS poruka dnevno i to "u konkurenciji" 17 zemalja centralne i istočne Evrope.

Prema ispitivanjima agencije "GfK", 79 odsto građana Hrvatske ima mobilni telefon, od tog broja njih 67 odsto ima jedan, a njih 12 odsto poseduje dva ili više mobilnih, a 76 odsto vlasnika dnevno pošalje bar jednu SMS poruku.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.