Hrvati kukaju: Sezonce papreno plaćamo

Izvor: B92, 10.Avg.2023, 08:34

Hrvati kukaju: "Sezonce papreno plaćamo"

Direktor hotela u Hrvatskoj pričao je o sezonskim radnicima i platama.

"Sve ukazuje na odličnu sezonu. U odnosu na prošlogodišnje razdoblje radimo 50 odsto bolje, a u odnosu na 2019. godinu oko 35 odsto. Prihodi su rekordni, a što se tiče dolazaka, i u tom delu smo bolji u odnosu na uporediva razdoblja", kaže Darko Bastić, direktor hotela u Vodicama u Hrvatskoj.

"Jedini ograničavajući faktor je radna snaga i bojazan ko će to sve kvalitetno odraditi", rekao >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je Bastić.

Prema njegovom iskustvu, taj je problem iz godine u godinu sve izraženiji.

Sve je manje nade da ćete dobiti kvalitetan sezonski kadar, tako da ste srećni ako uspete da popunite sve pozicije i tokom sezone obučite nove radnike. Povećali smo plate toliko da se ponekad zapitamo vredi li neko radno mesto toliko koliko se za njega izdvaja. Reč je o radnim mestima za koje nije neophodno visoko obrazovanje. Dovoljno je srednjoškolsko obrazovanje, a primanja za te pozicije premašila su neka primanja visokoobrazovanih radnika.

"Jednostavno, potražnja je prevelika, tako da radnici mogu usloviti poslodavcima određenom stepenu primanja. Takva situacija utiče na cene hotelskih i ugostiteljskih usluga. Zato se i postavlja pitanje do kada će se taj balon naduvavati i kada će da pukne", pojašnjava Bastić.

Ipak, priznaje da je njima u kompaniji donekle lakše jer rade čitavu godinu, pa imaju čvrstu bazu stalnih radnika.

"Otprilike 60 do 70 odsto radnika u sezoni naši su stalni, celogodišnji radnici. Za ostale se snalazimo. Kako se približava sezona tako se i mi kompletiramo. Naravno, čak i na vrhuncu sezone zna se dogoditi da u određenom segmentu nedostaje radnika poput onih koji rade u objektima na plaži, radnika koji rade na iznajmljivanju rekvizita, na sladoledu, iznajmljivanju ležaljki… To su mesečni poslovi, koji su aktuelni, zapravo, samo dva-tri meseca, pa na njima zapošljavamo studente", kaže direktor hotela.

Govoreći o sezoni poslovnih skupova, koja je prethodila turističkoj sezoni, Bastić govori da su nedostatak radnika za određene pozicije popunjavali tako što su radnici radili prekovremeno.

"Nakon nekoliko godina pauze zbog pandemije, taj segment se potpuno oporavio. Ove godine su se tražili dodatni termini. Ujutro je završavao jedan poslovni skup, a poslepodne je počinjao drugi", ispričao je Bastić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.