Hoće li Nemačka da proizvodi gas iz škriljaca?

Izvor: B92, 18.Apr.2023, 17:34

Hoće li Nemačka da proizvodi gas iz škriljaca?

Nemačka industrija prirodnog gasa i nafte proizvela je prošle godine manje energenata iz domaćih izvora, uprkos snažnijoj tražnji tokom energetske krize.

Kako nemačka proizvodnja godinama opada, energetski sektor sada želi više da se usredsredi na perspektivnije mogućnosti kao što je geotermalna energija - proizvodnja vodonika iz prirodnog gasa ili podzemno skladištenje ugljen dioksida.

Količina prirodnog gasa iz nemačkih resursa smanjila se prošle godine >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na gotovo 4,8 milijardi kubnih metara sa oko 5,2 milijarde godinu ranije, saopštilo je u utorak nemačko Udruženje za prirodni gas, naftu i geoenergiju (BVEG) u Hanoveru.

Slično je bilo i sa sirovom naftom, gde je proizvodnja pala na 1,7 miliona tona naspram 1,8 miliona 2021. Iz ovih količina može se pokriti oko 5,5 odsto nacionalne tražnje gasa i dva odsto nafte.

Trend dugoročnog pada proizvodnje se nastavlja. Nekada je Nemačka godišnje proizvodila do 20 milijardi kubnih metara gasa i više.

Šef BVEG Ludvig Mering istakao je – kao što je to učinio kad je počeo rat u Ukrajini prošlog proleća – da nemački proizvođači gasa žele da nastave da doprinose snabdevanju.

Cene fosilnih sirovina koje su i dalje veoma visoke, mogu da se smanje ako nacionalna ponuda poraste.

Za smanjenje emisija ugljen dioksida je nacionalni gas, takođe, bolji od uvoznog tečnog prirodnog gasa, koji se doprema tankerima iz Sjedinjenih Država, na primer.

Mering je predložio ponovnu procenu sada poboljšanih tehničkih mogućnosti ekstrakcije gasa iz škriljaca spornom metodom frakinga.

"Zbog energetske krize, primorani smo da se okrenemo mogućnostima crpljenja nacionalnih potencijala. Da se ponovo preispita, proceni i donese odluka moguće ekstrakcije gasa iz škriljaca iz Nemačke", dodao je Mering.

Ovom metodom se, inače, dobijaju velike količine američkog tečnog gasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.