Hipo Alpe Adrija posluje po zakonu

Izvor: B92, 23.Avg.2010, 18:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hipo Alpe Adrija posluje po zakonu

Beograd -- Banka Hipo Alpe Adrija u Srbiji saopštila je da je kapital te banke siguran i da posluju u skladu sa srpskim zakonima.

Takođe je i u Narodnoj banci Srbije, koja kontroliše rad poslovnih banaka, rečeno da Hipo Alpe Adrija ispunjava sve uslove poslovanja.

Afera Hipo Alpe Adrija počela je u Hrvatskoj pre godinu i po, a prema pisanju medija, bivši premijer Ivo Sanader je pod istragom zbog sumnje da je primio proviziju od jednog hrvatskog biznismena >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << kako bi mu omogućio da dobije kredit od te banke.

Sanader je te optužbe odbacio.

Slovenačka policija je potvrdila da se od jula i u Sloveniji vodi istraga o licima umešanim u aferu.

Vesti o istrazi pojavile su se u medijima pre deset dana, posle hapšenja bivšeg šefa Hipo Grupe u Austriji Volfganga Kuterera zbog pronevere.

U banci Hipo Alpe Adrija u Beogradu rečeno da ta banka posluje u skladu sa propisima Srbije, da je visoko solventna i likvidna, sa sopstvenim kapitalom koji obezbeduje sigurnost poslovanja, kao i svih depozita svojih klijenata.

Ta banka je ponovo negirala napise da je naplaćivala proviziju za prodaju stanova u Novom Beogradu, u Bloku 67 (Belvil), i ukazala da je

isključivo - kao i druge poslovne banke u Srbiji, odobravala stambene kredite za kupovinu stanova u tom bloku u skladu sa svojom poslovnom

politikom i dobrom bankarskom praksom.

U NBS je agenciji Beta da je Hipo Alpe Adrija banka u Srbiji visoko solventna i visoko likvidna.

"Ovakvi pokazatelji poslovanja obezbeđuju banci da uredno izvršava svoje obaveze prema poveriocima. Banka ispunjava i sve ostale

propisane pokazatelje poslovanja i u toku ove godine je, kao i prethodne, poslovala profitabilno, zadržavajući profit u Srbiji kao podršku daljem rastu svojih aktivnosti", rečeno je u NBS.

Posebno odeljenje austrijske policije za istragu afere Hipo Alpe Adrija je prošlog proleća ocenilo da je u vreme dok je Kulterer bio šef, iz bilansa te banke "nestalo" najmanje 100 miliona evra, od čega je deo završio u zemljama Zapadnog Balkana.

Prema ranijim navodima medija, veliki deo rizičnih kredita završio je u Hrvatskoj, Srbiji, i Bosni i Hercegovini.

Banka Hipo Alpe Adrija je deo banke Hipo Alpe Adrija Internešnl čije je sedište u Klagenfurtu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.