Henkel investira 7,5 miliona evra

Izvor: B92, 01.Okt.2012, 18:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Henkel investira 7,5 miliona evra

Beograd -- Kompanija Henkel uložila je u proteklih deset godina 130 miliona evra, a u narednih nekoliko meseci planira nove investicije u vrednosti od 7,5 miliona evra.

Predsednik "Henkela" za centralnu i istočnu Evropu Ginter Tumser rekao je danas na konferenciji za novinare da je veoma zadovoljan rezultatima poslovanja te kompanije u Srbiji, dodajući da je ostvaren trostruko veći priohod nego što je prvobitno planirano.

On je naveo da kompanija ima 32 proizvodna centra >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << sa 9.000 zaposlenih, a da je fokus poslovanja uglavnom na adhezivima, potom detedžentima, ali i kozmetičkim preparatima.

Tumser je Tanjugu rekao da je Henkel zadovoljan poslovanjem na našem tržištu, budući da se pojavio u trenutku kad nije bilo tako jasno da će se postići uspeh sa takvom proizvodnjom.

"Za ovih deset godina smo uspeli da utrostručimo proizvodnju i osnujemo dva velika prozvodna centra, odnosno fabriku u Kruševcu, a nakon toga i grinfild investiciju u Indjiji", kazao je on, dodajući da očekuje da će ta kompanija ubuduće ostvarivati još bolje rezultate.

Predsednik "Henkela Srbija" Georg Grasl rekao je da će se narednih meseci investirati 7, 5 miliona evra u dva nova projekta u Kruševcu i da će biti otvoreno oko 30 novih radnih mesta u prvoj polovini naredne godine.

"Ove godine investiraćemo 7, 5 miliona evra namenjenih za dve investicije. Prva se odnosi na 'bref tornado' koji će se proizvoditi u novom postrojenju u Kruševcu, a drugi projekat će biti finalizovan do marta i planira se izvoz u zemlje centralne Evrope", kazao je on.

Podsećajući da se glavni proizvodni centar nalazi u Kruševcu i da se roba isporučuje za 55 miliona potrošača u regionu, Grasl je precizirao da je u pitanju 15 regionalnih i evropskih tržišsta.

U druge zemlje, pre svega u Bosnu i Hercegovinu, Bugarsku, Albaniju i Crnu Goru izvozi se, kako je kazao, 75.000 tona, tačnije 44 odsto proizvodnog programa, a najveći deo prihoda ostvaruje se od deterdženata i kućne hemije, a potom i od adheziva.

Drugi projekat, koji je planiran u Kruševcu početkom naredne godine, odnosi se na primenu nove tehnologije u proizvodnji.

Kompanija "Henkel" je 2002. kupila nekadašnju fabriku deterdženata "Merima" u Kruševcu.

"Henkel" je sproveo brojne projekte u cilju modernizacije proizvodnje unapredjujući proizvodne procese, uvodeći nove tehnologije za odživi razvoj, rečeno je na konferenciji.

Kompanija posluje u tri oblasti - deterdženti i kućna hemija, kozmetički preparati i adhezivi, a zapošljava 47. 000 ljudi. Prošle godine je ostvarila profit od 2, 3 miliijarde evra na globalnom novou.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.