Hargitai: Podrška za unapređenje zelene ekonomije

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 24.Nov.2020, 09:14

Hargitai: Podrška za unapređenje zelene ekonomije

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD)spremna je da podrži projekte zelene ekonomije, kao i ulaganje u infrastrukturu, ali je potrebna pomoć i "zeleno svetlo" vlada Zapadnog Balkana kako investicije u prirodni gas mogu da pomognu da se dobija energija iz postrojenja koja koriste ugalj, rekla je regionalna direktorka EBRD za Zapadni Balkan Suzana Hargitai.

Hargitai je na onlajn Beogradskom ekonomskom forumu rekla da EBRD trenuno daje finansijsku pomoć u iznosu od oko 1, 3 milijardi >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << evra Zapadnom Balkanu i dodala da narednih sedam godina taj iznos može da bude dupliran.

EBRD finansira investicije i pruža savetodavne usluge za reformisanje politike zemalja ZB, rekla je ona i dodala da su dve važna agende koje su u fokusu- zelena agenda, koju su potpisali svih šest lidera na samitu u Sofiji, kao i i ekonomski investicioni plan.

Hargitai je rekla je da je EU usvojila cilj koji podrazumeva nula odsto CO2 do 2050.godine.

Istakla je da sva ulaganja moraju biti u dogovoru sa klimatskim sporazumom iz Pariza.

Hargitai je ukazala da je vreme da se osvrnemo na to u koja ćemo postrojenja ulagati s obzirom da solarna energija postaje značajno jeftinija.

"Kreiramo narativ i tražimo pomoć vlada Zapadnog Balkana kako investicije u prirodni gas mogu da pomognu da se dobiija energija iz postrojenja koja koriste ugalj. Moramo zajedno da radimo sa vladama, da kreiramo strategiju koja se odnosi na klimatske promene, imamo iskustva, radili smo na izgradnji mreža, kao i za obnovljive izvore energije, moraćemo da ulažemo u prirodni gas, ali moramo dobiti zeleno svetlo od vlada za to", rekla je Hargitai.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.