Hara afrička kuga: Ugrožen najveći proizvođač

Izvor: B92, 07.Sep.2023, 16:25

Hara afrička kuga: Ugrožen najveći proizvođač

Do sada je u 2.201 gazdinstvu u Srbiji potvrđeno 4.167 slučajeva afričke kuge kod domaćih svinja, od čega je već 3.857 uginulo.

Rebalansom budžeta Ministarstva poljoprivrede obezbeđeno je dodatnih 500 miliona dinara koje će služiti za sprečavanje te zarazne bolesti i nadoknadu štete vlasnicima bolesnih životinja.

Zaraza je potvrđena na teritoriji 46 opština u 15 upravnih okruga - Pčinjski, Braničevski, Pomoravski, Podunavski, Moravički, Južnobanatski, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Borski, Srednjebanatski, Zaječarski, Sremski, Šumadijski, Južnobački, Mačvanski, Pirotski i Grad Beograd, objavilo je Ministarstvo poljoprivrede.

Кako je navedeno, uginulo je 3.857 uginulih svinja. U zaraženim gazdinstvima izvršena je eutanazija 42.200 svinja sa neškodljivim uklanjanjem i dezinfekcijom gazdinstva.

Makedonska farma mora da uništi 9.000 svinja

Sa ovim ozbiljnim problemom bore se i zemlje u našem okruženju. Tako se zaraza afričkom svinjskom kugom proširila i na Severnu Makedoniju gde je pogođena farma u Tarincima, na istoku države.

Reč je o farmi tovnih svinja gde će morati da bude uništeno 9.000 životinja, potvrdila je tamošnja Agencija za hranu i veterinarstvo.

Nakon eutanazije, tamo planiraju da ih zakopaju u jame zbog čega su protestovali meštani sela Tarinci i Nov Karorman, piše Večer.

"Jedan od najvećih proizvođača svinjskog mesa je upravo ova farma u selu Tarinci, a problem je gde će završiti uginule svinje. Pokušavali su da iskopaju jame na državnom zemljištu, u Industrijskoj zoni gde se nalazi nekoliko kompanija", upozorio je načelnik Opštine Karbinci, Viktor Paunov.

Smatra se da je ugrožena cela populacija od 150.000 svinja u zemlji.

U Italiji uključili i karabinjere

Ova je bolest potvrđena i u Italiji, u Zinasco Nuovu, selu južno od Milana u Lombardiji, na četiri lokacije, a navodno je zaraženo gotovo 10.000 svinja.

U toj je regiji smešteno više od polovine od 10 miliona svinja u Italiji. Zajedno sa susednom regijom Emilija Romanja najvažniji je proizvođač mortadela, salama, pršuta, odnosno glavni je dobavljač suhomesnatih proizvoda na svetu. Svinjarski sektor ostvaruje godišnji promet od 11 milijardi evra i sada je pod ogromnim pritiskom, a time i cene svinja koje su, kako navodi Nieuwoogst, najviše u Evropi.

U suzbijanju su čak angažovali i karabinjere, a cilj je boriti se s populacijom divljih svinja. Oko zaraženih područja te na granici sa Slovenijom, biće postavljene i ograde kako bi im se sprečio ulazak, što subvencioniše država.

Strože su mere u klanicama, a budući da je možda došlo do kašnjenja u prijavi prvih slučajeva, preduzimaju se kaznene mere za krivce.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.