Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 hektara

Izvor: Capital.ba, 29.Jan.2020, 14:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 hektara

BANJALUKA – Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu čije bi se fotonaponske ćelije prostirale na 133 hektara, saznaje portal CAPITAL. Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata a procjenjena godišnja proizvodnja 84 gigavat časa. Kako saznajemo, na zahtjev Hamovićevog preduzeća “EFT International Investments Holding Limited” Vlada Republike Srpske je na sjednici održanoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Capital.ba << 16. januara ove godine donijela Odluku o pokretanju postupka dodjele koncesije.  “Ovlašćuje se Ministarstvo energetike i rudarstva da pripremi dokumentaciju za javno nadmetanje i u saradnji sa Komisijom za koncesije RS sprovede postupak dodjele koncesije u skladu sa zakonom”, navodi se u odluci Vlade. Podsjećamo, Hamović u Republici Srpskoj ima dva preduzeća koja svake godine obrću stotine miliona maraka kroz proizvodnju i izvoz struje. Jedno je “Rudnik i termoelektrana Stanari” kod Doboja koje je u 2018. godini imalo prihode od 196 miliona maraka i dobit od nepunih 40 miliona KM. Drugi poslovni subjekat je “EFT Bileća” koja je od međunarodne trgovine strujom u 2018. godini sa samo tri zaposlena inkasirala 91,2 miliona KM, i ostvarila dobit od 166.352 KM. Vlada Republike Srpske je više puta do sada izlazila Hamoviću u susret donoseći odluke koje su išle direktno u njegovu korist i na štetu Srpske, pa nema sumnje da će i u ovom projektu imati njenu bezrezervnu podršku. Tako se Petar Đokić 2016. godine u ime RS izmjenama pravilnika odrekao minimalno 100 miliona KM koncesionih naknada, koje su joj trebale pripasti samo od kompanije” EFT” a što je otkrio i objelodanio upravo portal CAPITAL.  Zbog takvog djelovanja ministar Đokić je postao predmet istrage MUP-a Republike Srpske koji je 2017. godine izuzeo određenu dokumentaciju iz Komisije za koncesije RS. CAPITAL: Dejan Tovilović Чланак Hamović u Bileći gradi solarnu elektranu na 133 hektara се појављује прво на Capital.ba - Informacija je capital.

Nastavak na Capital.ba...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Vuk Hamović planira da gradi solarnu elektranu na 133 hektara

Izvor: B92, 29.Jan.2020

Banjaluka -- Vuk Hamović, najveći trgovac električnom energijom u regionu, planira da u selu Skrobotno kod Bileće gradi ogromnu solarnu elektranu...Njene fotonaponske ćelije trebalo bi da se prostiru na 133 hektara...Instalisana snaga ovog energetskog postrojenja biće 60 megavata a procenjena godišnja...

Nastavak na B92...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Capital.ba. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Capital.ba. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.