Izvor: B92, 27.Mar.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Hamović negira da je EFT oštetila EPS i Srbiju

Beograd -- Pred anketnim odborom skupštine Srbije za ispitivanje zloupotreba u trgovini strujom svedočili su u subotu suvlasnik londonske kompanije EFT Vuk Hamović, ministar finansija Mlađan Dinkić i pomoćnik ministra energetike Ljiljana Hadžibabić.

Vuk Hamović izjavio je da je kompanija IFT bila korektan poslovni partner Elektroprivredi Srbije i da ugovori koje je sklapala sa javnim preduzećima u Srbiji nisu bili štetni po državu. On je naveo da je analiza poslovanja >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << EPS-a i IFT koju je uradilo ministarstvo energetike i koje je pokazalo da je tim poslovima država oštećena od 4 do 10 miliona evra nestručna i nekompetentna. Hamović je u toku svedočenja imao više verbalnih sukoba sa predsednikom anketnog odbora, funkcionerom radikala Aleksandrom Vučićem: "Ja vas prosto upozoravam da sam ovde došao svojom voljom na razgovor, ne na ispitivanje. Niste vi sudija, a ja optuženik. To što ste vi sebi dali za pravo da u novinama kažete sve što rekli pre nego što je ovaj Anketni odbor počeo i da posle toga ponavljate kroz intervjue to što ste ponavljali i da sebi date ulogu tužioca, i potom sudije, i onda egzekutora, čak ste egzekuciju izvršili i pre nego što je počelo suđenje, jer ste vi kao predsednik tog suda' proglasili mene mafijašem'. Ja nisam ovde došao zbog vas, sa vama, ako uopšte budem razgovarao, razgovaraću na drugom mestu."

Iako je Vučić negirao Hamovićeve navode, Hamović je rekao da će podneti tužbu protiv Vučića zbog njegovih izjava da je Hamović "mafijaš".

Pred Anketnim odborom pojavio se i ministar finansija Mlađan Dinkić koji je rekao da je dokapitalizacija Nacionalne štedionice, kada je jedan od akcionara postao i Vuk Hamović, obavljena u skladu sa zakonom i da je sve eventulane zloupotrebe bivša Vlada mogla da predupredi. Dinkić je rekao da je uzrok pokretanja istrage o trgovini strujom i finansijsko-bankarskim poslovima povezanim sa tom trgovinom "politička hajka na njega i G17 plus".

Anketni odbor nastavlja rad i sledeće nedelje, jer bi do 6. aprila trebalo da dostavi svoj konačni izveštaj poslanicima.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.