HR: Zabrana pušenja u restoranima

Izvor: B92, Beta, 05.Maj.2009, 14:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Zabrana pušenja u restoranima

Zagreb -- U Hrvatskoj od sutra stupa na snagu zabrana pušenja u kafićima i restoranima po zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

Pušenje u Hrvatskoj biće moguće samo na otvorenim terasama

Prema Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji će sutra, nakon šest meseci "prilagođavanja", stupiti na snagu, lice koje zapali cigaretu na nedozvoljenom mestu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << platiće kaznu od 1.000 kuna, odnosno oko 130 evra.

Od sutra će pušenje u kafićima biti dopušteno samo na otvorenim terasama, a vlasnici restorana će morati da odrede posebnu prostoriju za pušenje u kojoj neće biti moguće da se naruči hrana i piće, javila je agencija Hina.

Prema zakonu, konobar koji pušača nisu upozorili na zabranu pušenja će u takvim slučajevima biti kažnjen sa 15.000 kuna (oko 2.000 evra), dok će vlasnik kafane koji je dozvolio pušenje u svom lokalu biti kažnjen sa 150.000 kuna (oko 20.000 evra).

Zakon o zabrani pušenja izglasan je krajem prošle godine, uz klauzulu kojom je ugostiteljima, preduzećima, ali i proizvođačima i

uvoznicima duvanskih proizvoda ostavljen period prilagodjavanja od šest meseci. Taj rok ističe danas.

"To znači da se od sutra ograničava pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima odredjenima Zakonom, uključujući i ugostiteljske

objekte", saopštilo je danas Ministarstvo zdravstva.

U saopštenju se takodje podseća da Zakon ima za cilj da zaštiti nepušače od štetnih uticaja pušenja i poziva pušače da što pre prestanu da puše kako bi poboljšali tudje, ali i vlastito zdravlje.

Ministar zdravlja i socijalnog staranja Hrvatske Darko Milinović rekao je prilikom donošenja zakona u Saboru da od posledica pušenja u Hrvatskoj godišnje umre deset hiljada ljudi, kao i tri hiljade zbog pasivnog pušenja.

Protiv uvođenja zabrane pušenja bilo je Udruženje ugostitelja Hrvatske privredne komore, koje je upozorilo da će ta mera ugroziti opstanak 5.800 restorana i oko 10.000 kafića.

Zabrana pušenja u lokalima koji nemaju posebne prostorije za pušače, prema procenama ugostitelja, prepoloviće promet kafića i kafana, a oni koji u okviru svojih lokala imaju letnje terase veruju da u prvo vreme neće osetiti pad prometa, jer zabrana pušenja ne važi na otvorenim prostorima.

U nekim lokalima pripremaju se posebno ograđene i izolovane prostorije namenjene pušačima, a pojedini ugostitelji najavili su za

hladno doba godine nabavku plinskih grejalica koje će biti postavljene ispred lokala.

Procenjuje se da u Hrvatskoj puši oko 30 posto stanovnika, odnosno oko 1,2 miliona građana.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

U Hrvatskoj od sutra bez pušenja u kafićima

Izvor: RTS, 05.Maj.2009

U Hrvatskoj od sutra stupa na snagu zabrana pušenja u restoranima po zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda. Vlasnici će morati da odrede posebnu prostoriju za pušenje. Visoke kazne za pušenje na javnim mestima ..U Hrvatskoj od sutra stupa na snagu zabrana pušenja u kafićima i restoranima...

Nastavak na RTS...

Zabrana pušenja u Hrvatskoj

Izvor: Radio 021, 05.Maj.2009

Pušači u Hrvatskoj će od sutra biti suočeni sa plaćanjem visokih kazni ako zapale cigaretu u zatvorenim javnim prostorima. Prema Zakonu o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda, koji će sutra, nakon šest meseci "prilagođavanja", stupiti na snagu, osoba koja zapali cigaretu na nedozvoljenom...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.