HR: Javne službe dobile ugovor

Izvor: B92, 05.Okt.2010, 10:20   (ažurirano 02.Apr.2020.)

HR: Javne službe dobile ugovor

Zagreb -- Predstavnici hrvatske vlade i sindikata javnih službi potpisali su osnovni kolektivni ugovor za javne službe.

Ugovorom se uređuju radna i materijalna prava oko 180.000 javnih službenika u naredne tri godine.

"Potpisivanje ugovora je dobar signal za nastavak socijalnog dijaloga", izjavila je premijerka Jadranka Kosor.

Premijerka je naglasila važnost otvaranja dijaloga i u svetlu predstojeće rasprave o državnom budžetu za 2011. >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << koji se, po odluci Hrvatskog sabora, ne može povećavati u naredne dve godine i uz koji će biti usvojen i Zakon o fiskalnoj odgovornosti.

Kosorova i sindikalni lideri složili su se oko kvaliteta ugovora koji donosi i neka poboljšanja kao što je uvodjenje sistematskih pregleda za sve zaposlene starije od 50 godina svake dve godine, a za ostale svake tri godine.

Zaposleni u javnim službama, kao i oni u državnim službama koji su ranije potpisali ugovor, ove godine će dobiti regrese i dar za decu, a odriču se "cipelarine" i božićnice u iznosu od 1.250 kuna (171,2 evra).

Sredstva za božićnice biće preusmerena u Fond za nezaposlene, a vlada će sa sindikatima nastaviti saradnju u vezi sa sprovodjenjem programa privrednog oporavka, završetkom pregovora s EU i u borbi protiv korupcije, ističu u vladi.

Uporedo sa potpisivanjem ugovora krenule su i računice koliko je vlada zapravo uštedela. U vladi su izmenama u zakonu o radu i kresanjem materijalnih prava (božićnice, regres i dar za decu) koja su garantovana kolektivnim ugovorima ove godine planirali uštedu od oko 650 miliona kuna ( 89 miliona evra).

Nakon jakog sindikalnog otpora i isposlovanog referenduma za koji se ne zna da li će i kad biti održan, vlada je odustala od zakona i krenula u pregovore sa sindikatima.

U junu su sindikati državnih službi sa vladom potpisali ugovor kojim su se odrekli 1.250 kuna božićnice za ovu godinu, ali im je ostao regres i dar za decu. Kako u državnim službama (policiji, vojsci, upravi) radi oko 65.000 radnika, država je ovim sporazumom uštedela nešto više od 81 milion kuna (11,1 miliona evra).

Vlada se tim sporazumom obavezala i da neće ići u prevremeno otkazivanje kolektivnog ugovora za državne službe koji ističe 31. jula 2012. što je mogla napraviti da su prošle njene izmene Zakona o radu. Ugovor sa javnim službama (zdravstvo, prosveta, nauka, kultura i socijalno staranje) istekao je u julu, a danas potpisani ugovor je sličan kao i za državne službe.

Ušteda za državu u ovom slučaju je oko 220 miliona kuna ( 30,14 miliona evra) za što je vlada zauzvrat pristala na ugovor koji će važiti tri godine.

Od očekivanih 650 miliona kuna Vlada je uspela da uštedi manje od pola, oko 301 miliona kuna. Ako se zna da su ukupni izdaci za budžetske plate i naknade 22,5 milijardi kuna (3,082 milijardi evra), odricanje od božićnice donosi uštedu od tek 1,3 odsto u ovoj godini.

Pratite specijal: NIS na berzi

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.